Quantcast
Автошколите отмениха протестното шествие в 12 без пет | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Автошколите отмениха протестното шествие в 12 без пет

Министърът на транспорта потуши недоволството с дипломация
298
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кадър от протеста на автоинструкторите на 7 октомври. Тогава те се оплакаха от липсата на диалог с властта. Сега отложиха митинга си в последния момент - след като получиха обещание за диалог лично от министър Желязков.

Планираният за днес по обяд протест на автоинструкторите бе отменен в последния момент. Представителите на автошколите, които твърдят, че се прокарват лобистки промени в правилата за шофьорските курсове,  бяха обявили, че в 12 ч. ще започне митинг в центъра на София, а после шествието от учебни коли ще се пренесе пред Министерството на транспорта. Блокадата обаче не се състоя, защото ресорният министър Росен Желязков е провел спешни разговори с организаторите и им е обещал, че предлаганите поправки ще бъдат преразгледани. 

"На този етап днес няма да има протест, просто е отложен. Надявам се в диалог с транспортния министър да стигнем вече до някакво решение. Министерството ще излязат с някакви конкретни неща, предстоят още разговори", обясни пред БНР Трендафил Маринов от Българския автоинструкторски съюз.

Ябълката на раздора е проект за промени в Наредба №37, които затягат изискванията към учебните центрове и ще засегнат най-вече по-малките и по-бедните автошколи. Предвижда се например всеки инструктор да бъде непременно назначен на трудов договор, всички автомобили да са собствени или на лизинг и др.   Част от школите подкрепят промените, но други са против, като изтъкват две основни обяснения - заради новите изисквания шофьорските курсове силно ще поскъпнат (най-малко с 400 лева), а на пазара на тези услуги останат само големите играчи, което ще навреди на конкуренцията.

От министерството и от отговорната за прилагането на наредбата Агенция за пътна безопасност пък твърдят, че едничката им цел е да наложат ред и дисциплина в учебните центрове. Сега част  автошколите се помещавали в мазета, гаражи и апартаменти в жилищни блокове, криели приходи, а инструкторите се срещали с курститите по паркинги и по градинки и  взимали само на хартия часовете по теория.

 

 

 

Още

Автошколите отново подготвят протест

19.06.2021

355
Беларус погна и здравните работници

17.06.2021

1062
Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев

09.06.2021

Обновена

5179