Quantcast
Българинът избягва Северното Черноморие и големите хотели | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Българинът избягва Северното Черноморие и големите хотели

Семействата, които не са отишли на почивка това лято, са нараснали с 15%
2 508
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Българският турист предпочита да почива на Южното Черноморие и в по-малки места за настаняване. Това сочат резултатите от проучване на Института по философия и социология към БАН. Изследването е направено в периода 25 септември - 5 октомври сред представителите на 180 хотела и къщи за почивка и 180 заведения. 58.6% от анектираните са отговорили, че са почивали там. В сравнение с 2019 г. те са с 2% повече.

"Южното Черноморие е пълно заради типа на хотелите там - малки семейни хотели, къщи за гости. Това е традиционно", обясни социологът доц. Алексей Пампоров пред bTV. Характерно за тази група български туристи е, че е съставена предимно от софиянци, хора на средна възраст със средно или висше образование. "Една софийска средна класа. На останалите места се наблюдават махаловиден туризъм - хората отиват и се връщат, не ползват нощувки", поясни още социологът.

По негови думи у нас около 20-25% от хората не почиват през лятото, тъй като не могат да си го позволят. Тази година обаче се наблюдава допълнителен спад от около 15%, което вероятно се дължи на пандемията от Covid-19. "Големият спад в туризма е, че чужденците не могат да пътуват. България беше под карантина и имаше ограничения в предвижването, Големите хотели, които са около 400 в страната, генерират около 2/3 от приходите в туризма", каза също доц. Пампоров.

По отношение на местата за хранене и развлечение почти половината са замразили дейността си, докато при хотелите се наблюдават различни бизнес модели в кризата. Най-големите са освободили част от персонала, а средната категория хотели са били принудени да прекратят дейността си. "Голямата специфика е при малките хотели, къщите за гости. Те няма какво да затворят, няма кого да освободят. Просто защото персонал, място и собственик съвпадаткато начин на бизнес", посочи социологът.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

4 области у нас нямат нито един новозаразен с Ковид-19

25.01.2021

336 4
Само 12 са починалите за денонощие с Ковид-19 в България

24.01.2021

Обновена

2872 30
"Галъп": Под 4 процента е разликата между ГЕРБ и БСП

21.01.2021

3431 52

Коментари

Evasion

Като бях на Слънчака, много не разбрах, че съм излязъл от "Люлин" 10... добре, че имаше море наблизо...

dobadoba

Мои познати ходиха на Крапец/къмпинга тази година.

Нямало места, че се настанили на Дуранкулак.
Изкарали са си Чудесно!

⚓️

Лично аз гледам да ги редувам - по седмица в БГ и седмица навън.

Ако може и по две...

Льо Клер

Довърши си хм... мисълта: ..., построени лично от Бойко Борисов, с решаващата помощ на "Обединени патриоти"! Не се стеснявай!

Влез или се регистрирай за да коментираш