Quantcast
Депутатите извикаха Борисов за разяснения по тол системата | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Депутатите извикаха Борисов за разяснения по тол системата

Само 1/10 от превозните средства са готови за новите изисквания
Обновена
1 094
 Илияна Кирилова

Все пак премиерът Бойко Борисов ще бъде изслушан в четвъртък от парламента за случващото се с тол системата, която трябва да стартира от 1 март. Това решиха в сряда народните представители, като приеха искането на БСП. Първоначално депутатите отхвърлиха искането, но после го приеха. След това пък решиха и заедно с Борисов да бъде изслушан и регионалният министър Петя Аврамова, както и ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура".

Премиерът Борисов по принцип рядко се явява в парламента и то само на петъчни парламентарни изслушвания. Дори и на вота на недоверие срещу правителството за екополитиката му миналия месец не отиде в НС, нито пък на смяна на министри от кабинета му.

БСП преди ден обявиха, че искат Борисов да даде повече яснота по кашата с тол системата, за да "бъдат успокоени българските граждани". Според ръководството на левицата предлаганите решения за отмяната на винетките за определени пътни отсечки, като близките до София, са "поредният опит на управляващите да прехвърлят отговорността на общините".

„Една десета от общия брой лицензирани превозни средства са оборудвани с бордови устройства за тол системата. Дори да прием всички условия, технически е невъзможно до 1 март, когато системата ще стартира, да оборудваме 70 000 превозни средства… Надявам се да постигнем прилагане на един смесен вариант на системата в рамките на някакъв преходен период“, заяви пък пред БНР Магдалена Милтенова, която е председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Представителите на транспортния бранш се събират днес, за да обсъдят проблемите с тол системата. На срещата са поканени представители на GPS доставчиците на услугата, АПИ, доставчиците на бордовите устройства, МРРБ.

Милтенова посочва като една от сериозните проблеми пред бранша допълнителната такса за обслужване на бордовите устройства за тол системата. „В дефиницията за обслужване на тази такса попадат елементи от обслужването на тол системата, за която АПИ ще заплаща 7% на доставчиците, на които е възложила да събира средствата по системата и да я обслужва. Доставчиците могат да ни предоставят възможност за наемане на устройството или закупуване. Нямаме нито едно от тези две условия, а само условие за месечен абонамент. Европейската практика е в посока, че тези устройства се предоставят срещу съответния депозит“, обясни тя пред БНР. Таксата, която се предлага на транспортния бранш за тези устройства, е между 15 и 16 лева без ДДС. 

Милтенова също така изрази изненада, „че АПИ казва, че пазарът е отворен, че няма монопол на пазара и че предстои да се регистрират още двама доставчици“. „Но в същото време договорите, които ни се предлагат са двугодишни, което затваря пазара за две години… Проблемът е с обществено значение. Сумите ще струват не само за бранша, те ще бъдат платени от крайния потребител. Държавата пое ангажимент към нас, намали цените на тол системата, за да може браншът да съществува. Сега се оказва, че доставчиците на услугата предоставят условия, които досега не са коментирани“, заяви председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Още

Превозвачи в почивка ще протестират срещу скъпите горива

22.06.2022

258
Европейският съд в Люксембург отряза българските превозвачи

14.06.2022

6272
АПИ: Утре подписваме договора за тунела под Шипка

07.06.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

10089