facebook
twitter

Икономика

Евросъюзът отбеляза рекорден спад на икономиката от 14.4%

Данъчните приходи за първите седем месеца у нас се сриват с 1.122 млрд. лв.
Обновена
1 506

Европейската икономика отбеляза най-силното си свиване от 1995 г. насам - откакто се води статистика. През второто тримесечие на годината, в което COVID-пандемията обхвана всички страни членки и те започнаха да предприемат ограничителни мерки срещу разпространението на заразата, спадът на БВП за страните от еврозоната е 15%, а на целия ЕС - 14.4%, показват данните на Евростат.

Отбелязаният икономически спад през първото тримесечие на 2020 г. бе по-слаб - 2.5%, а за еврозоната -3.1%, припомня Евростат.

Сред страните членки, за които към момента има данни, с най-голям срив в икономиката през второто тримесечие е Испания (-18.5%), следвана от Португалия (-14.1%) и Франция (-13.8%). Литва (-5.1%) отчита най-слабо намаление на БВП.

Най-голямата икономика в ЕС - Германия, отчита спад на БВП от 11.7%.

Данни за БВП на България за второто тримесечие все още липсват. За първото тримесечие НСИ отчете спад от 3.3%, а прогнозите на БНБ и ЕК са за свиване на икономиката ни с около 7% за годината.

Финансови експерти обаче очакват икономиките в ЕС и еврозоната да започнат да се възстановяват още през третото тримесечие на 2020 г.
В доклада си от юли Европейската комисия прогнозира, че реалният БВП на еврозоната през тази година ще спадне с 8,7 % заради пандемията от COVID-19.

---------------------

Междувременно финансовото министерство публикува предварителните данни за изпълнението на бюджета към края на юли. Според тях от данъци в хазната са влезли 25.233 млрд. лв., което е с 1.122 млрд. лв. по-малко от същия период на миналата година.

Подробности около данъчните постъпления за юли все още няма - по-детайлните данни ще се появят след месец. Премиерът Бойко Борисов се похвали тези дни, че въпреки свалянето на ДДС от 20 на 9% от 1 юли за ресторантьорските услуги, книгите, бебешките храни и пелени, постъпленията от налога се увеличили с 28 млн. лв.

Направените разходи за първите седем месеца на годината са в размер на 23.507 млрд. лв., което означава, че бюджетният излишък продължава да расте. В края на юли той вече е 1.726 млрд. лв. (1.5% от БВП), като месец преди това бе 1.564 млрд., а в края на май 1.313 млрд. лв. Според актуализацията на бюджета в началото на април той трябва да приключи годината с 3.5 млрд. лв. излишък (2.9% от БВП).

Причина за излишъка са забавените разходи - към края на юли те са 49% от актуализирания разчет, докато приходите са достигнали 57% от планираните.

По-подробни данни МФ предоставя за данъчните постъпления към края на юни. Приходите от ДДС са в размер на 5.206 млрд. лв., което съпоставено с края на юни 2019 г., намаляват с 342,5 млн. лв. Причина за спада е намалената стопанска активност, спадът в потреблението, вноса и износа вследствие от въведените ограничителни мерки срещу COVID-19, както и спада на цената на суровия петрол, обясняват от МФ.

Приходите от акцизи за полугодието са за 2.546 млрд. лв. - намаление от 302,7 млн. лв. спрямо миналата година.

От корпоративен данък към края на юни са събрани 1.089 млрд. лв., като намалението е с  249,9 млн. лв. 

Единствено данъците върху доходите на физически лица бележат ръст в сравнение с първото полугодие на миналата година - те са в размер на 2.072 млрд. лв., което с 88.7 млн. лв. повече.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Икономиката на САЩ се срина с безпрецедентните 33%

30.07.2020

4057 63
"Пестеливата четворка" предложи компромис за бюджета на ЕС

19.07.2020

Обновена

9725 37
Борисов нападна, после подкрепи Нидерландия в Брюксел

18.07.2020

Обновена

21120 90

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Финансови експерти обаче очакват икономиките в ЕС и еврозоната да започнат да се възстановяват още през третото тримесечие на 2020 г.

Докато държавите от ЕС продължават със затворените граници, карантините и тестовете никакво възстановяване не може да се очаква.

Ace Ferrengo Ce...

Много интересно какво друго се очаква да се случи с икономиката като натириш половината работна сила да си стои вкъщи и за капак ин забраниш да хапват, пийват и почиват в компания. А за всеки случай резнеш и трансграничните доставки и скъсаш веригите на доставки. Сега месеци ще слушаме мастити прогнози на PhD-та за тъжните последствия от прострелване в коляно, глезен и пр.

АлСал

"Короната" е удобен повод да се оправдае провала на англо-саксонската мантра за "растеж" (за съжаление приета масово по света). Не може да имаш през цялото време растеж на една планета с постоянни размери.

От цифричките на "растежа" най-вече печелят брокерчетата от борсата в Ню Йорк, които се отчитат пред будалите, поверили им парите си, за да печелят повече. И СЕО-тата, които търсят поредната държава със стандарт малко по-висок от този на бездомно куче, за да пренесат там производството и отчетат "exceptional growth".

Boris65

Путин, КГБ, православните болшевики , патриарх Кирил, Медведев, Шайгу, комунистите и техните агенти  ни тъпчат и мачкат !

Бонжуар

След потресния срив от 34% в USofA, за който са виновни Путин и Си, това е едно нищо! "Пазарният" Титаник потъва по план... 

Нашенец

На териотията всичко е обаче без особени промени. Държавата е събрала по-малко, затова пък банките са събрали 515 милиона повече, които са заминали да подпомогнат батковците от ЕС.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш