facebook
twitter

Икономика

Кабинетът отпусна 150 милиона лева за "извънредни" пътни ремонти

333

Кабинетът отпусна поредна солидна сума за непредвидени в бюджета харчове. 150 млн. лв. ще получи допълнително  Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонти на пътни отсечки от републиканската мрежа. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на други разходи и трансфери по централния бюджет за 2018 г., съобщиха от правителствената пресслужба вчера.
Така правителството утвърждава практиката си от последните три години да залага в бюджета твърде високи капиталови разходи, които не се изпълняват, да отчита в края на лятото огромни излишъци, които после ударно да разходва в края на годината по свое усмотрение без санкцията на парламента.
С отпуснатите 150 млн. лв. ще бъдат ремонтирани приблизително 480 км от републиканската пътна мрежа, както и съоръжения по тях. Голяма част от пътните участъци били "изключително натоварени целогодишно", посочват от правителствената пресслужба. Не е ясно защо тогава тези участъци са били пропуснати при планирането на парите за ремонти в бюджета. Става дума за източната дъга на околовръстния път на гр. София, трасето София - Перник (през Владая), Димитровград – Хасково, Русе – Варна и др. Някои от обектите са част от туристическите маршрути към Българското Черноморие - автомагистрала „Черно море“, к.к. „Златни пясъци“ - Варна, Карнобат - Бургас и др. Част от обявените участъци обаче вече бяха ремонтирани през тази и миналата година.
Тези дни президентът Румен Радев призова Народното събрание да изиска "съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък" да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента. Според държавния глава това ще бъде силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани и "стъпка към промяната, която е необходима в България".
Призивът на президента за разпределяне на излишъка от бюджета е неоснователен, отговори финансовият министър Владислав Горанов.  "Всички разходи, които ще бъдат направени в рамките на бюджета за 2018 г., ще бъдат в рамките на гласуваните разходи от българския парламент. Не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с годишния закон за държавния бюджет. Ако искаме да изхарчим излишъка, то трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение", заяви министърът на финансите.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Наредба на агроведомството задължава пастирите да водят дневници

21.10.2018

2126 55
За ремонти на пътища не достигат около 400 млн.лв.

21.10.2018

622 13
Кандидатите за енергийни помощи имат по-малко от 10 дни

21.10.2018

281

Коментари

kempes

След ето това : "Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на други разходи и трансфери по централния бюджет за 2018 г." би следвало да се ходи до тоалетната и да се повръща.

Пак имаме наливане на наши пари не в изтънелия от доходи джоб на обикновения трудещ се, а се изливат в дупки.

А дупката не става за ядене. Но пък става за крадене.

Господ да ви убие дано !

Влез или се регистрирай за да коментираш