Quantcast
Китай може да стане акционер в петролния гигант Saudi Aramco   | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Китай може да стане акционер в петролния гигант Saudi Aramco  

Саудитска Арабия обмисля приватизация на 1% от държавната компания, която е №1 в света
764

Саудитска Арабия обмисля да продаде част от огромната си петролна компания Saudi Aramco на голям чуждестранен инвеститор, като най-вероятно става дума за купувач от Китай, съобщи CNN. Според саудитския престолонаследникът Мохамед бин Салман става дума за сделка само за 1% от капитала на Saudi Aramco. Това обаче е най-голяма петролна компания в света и цената на този скромен процент в момента възлиза на около 19 млрд. долара - ако съдим по котировките на акциите в момента. 

"Обсъжда се придобиването на 1% от Aramco от глобален лидер на енергийното поле. Това ще бъде много важна сделка за засилване на продажбите на Aramco в много голяма страна", казва Бин Салман в интервю, излъчено по държавната телевизия на Саудитска Арабия.

Китай е най-големият купувач на саудитски суров петрол през 2020 г.  Saudi Aramco има и други големи клиенти в Азия - Индия, Япония, Южна Корея и др.

Потенциален купувач на дял от петролния гигант "очевидно трябва да е азиатска национална петролна компания". "По-голямата част от техния суров петрол отива в тази посока", коментира Осуалд Клинт, старши анализатор от Bernstein.

 

През 2019 г. Саудитска Арабия набра 29.4 млрд. долара, предлагайки 1.7% от акциите си на фондовия пазар на частни инвеститори. Идеята беше така да се осигури финансиране на амбициозния план на Рияд "Визия 2030", който предвижда намаляване на зависимостта от петрола и развиване на други икономически сектори. 

Петролните компании в САЩ и Европа също се опитват да диверсифицират бизнеса си, като инвестират сериозни средства в проекти за възобновяема енергия.

 

По информация на Financial Times пък  Саудитска Арабия е провела разговори с Reliance Industries -  компанията на индийския милиардер Мукеш Амбани, за придобиване на дял в дъщерно дружество за рафиниране и нефтохимикали срещу пари в брой и акции на Aramco.

Въпреки че няколко души твърдят, че спомената от Мохамед Бин Салман възможност за продажба на дялове може да се отнася за сделката с Reliance, доста по-вероятно е да става дума за отделни преговори с китайски и други инвеститори, пише финансовото издание.

В интервюто си престолонаследникът посочва, че дялове на Aramco могат да бъдат трансферирани към саудитския Фонд за публични инвестиции, добавяйки, че Кралството няма намерение "да се отърве от петрола".

"Инвестиционните възможности на Aramco са огромни", посочва той. По думите му, детайлите около продажба на дялове на Aramco може да бъдат разкрити след година или две. Акциите на компанията се търгуват на цена от 35.80 риала (9.55 долара), което поставя оценка на Aramco от 1.9 трилиона долара.

 

Плановете за диверсификация на саудитската икономика бяха ударени от коронавирусната пандемия, която намали потреблението на петрол по света в резултат на парализата на транспортния бизнес. В резултат на това печалбата на Saudi Aramco за 2020 г. се стопи наполовина до 49 млрд. долара.

Източник: Expert.bg

Още

Турция прехвърли на Саудитска Арабия делото за убийството на Хашоги

07.04.2022

200
28 000 жени в Саудитска Арабия поискаха да карат влак

17.02.2022

699
Кабинетът иска да върти търговия с горива за милиарди

10.02.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

9395