facebook
twitter

Икономика

КЗК ще проверява сделката с увеличаването на капитала на ПИБ

1 578
 Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на сделката, с която държавната Българска банка за развитие придоби миноритарен пакет акции в Първа инвестиционна банка.

Проверката е след уведомление на ББР за придобиването на акциите. По закон КЗК трява да направи оценка на концентрацията и да излезе със становище, за да бъде финализирана сделката. Комисията ще се произнесе до два месеца.

Самото производство е образувано на 10 юли, тоест още в края на миналата седмица. В посоченото съобщение от КЗК се казва директно, че сделката се очаква да окаже въздействие върху банковия пазар в страната. 

На  2 юли ПИБ уведоми, че успешно е увеличила своя основен капитал със 195 424 000 лв. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%.

Както вече е известно ББР получи с правителствено решение 140 млн. лв., за да придобие близо 70% от емитираните нови акции на ПИБ на обща стойност 200 млн. лв. Те бяха емитирани на цена 5 лв. на акция, което двойно повече от цената, на която се търгуват старите акции на банката. Увеличаването на капитала на ПИБ бе обявено от правителството като отпадане на последната пречка пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. До това се стигна, след като през миналата година при стрес-тестовете на ЕЦБ установи капиталов недостиг в банката.

Другият инвеститор - Valea Foundation, е семейна фондация на Карел Комарек с инвестиции в Европа и САЩ. Комарек е собственик и на групата Sazka, която е един от най-големите организатори на лотария в Европа. Името му стана известно у нас, когато бившият хазартен бос Васил Божков съобщи, че водещата европейска компания в хазартния бизнес Sazka е искала да придобие 51% в компанията му "Национална лотария". По думите на Божков сделката се е провалила, защото инвеститорът е бил прогонен от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. От Sazka Group потвърдиха, че действително са имали интерес към бизнеса на Божков.

Ключови думи:

КЗК, ПИБ, Карел Комарек
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите ще проучват държавната намеса в Първа инвестиционна банка

30.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1095 6
Комисията по конкуренцията разреши ББР да стане акционер в ПИБ

28.07.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

659 4
Лъчезар Борисов: Несъстоятелни са твърденията за ББР и Пеевски

28.07.2020

3334 18

Коментари

редник

КЗК ще проверява сделката с увеличаването на капитала на ПИБ

 

Ами ако се окаже, че има проблем със сделката, ще ни изхвърлят ли от €чакалнята?...

Black Sheep

Същата "КЗК", която не видя проблем при покупката на НоваТВ от "бизнесмена" Домусчиев?!?

Айде нема нужда...

 

Мафията-вън!

Stern

Защо 2 месеца? Могат още утре да кажат, че няма проблем, че бюджета е подпомогнал частна банка и то на двойна цена за акциите.

Нали Той каза, че трябва да се преодолее последната пречка. Да не би КЗК да Му противоречи?

HBK

Значи: Али Баба (олицетворение на „държавата”) подпомага един от 40-те си разбойника да се „обзаведе” с необходимото си въоръжение за да посрещне критериите за влизане в Общността на кандидатите за обиране. Демек, „държавата” подпомага частни бандити, чиято цел е да обират Държавната (Общата) банка.

Forza NATO

Горкия Цеко, на брашнян чувал го обърнаха... 😂

Памфуций
снимка на Памфуций

Идват избори, субсидиите малки, короната цака бизнеса и отчисленията ..... 

bambi

То пък една банка...

 

sega_veteran

Тази ли КЗК ще проверява ?

Не е ли редно да е следващата КЗК, защото тази е доказала, че лиже властта където трябва.

Доста работа ще се отвори, като падне ГЕРБ.

Доста институции доказаха, че обслужват само интересите на ГЕРБ и ДПС, а не на народа.

Метлата трябва да върви отгоре надолу, от министър до ниво заместник началник на отдел.

alex21

КЗК проверява всяка една подобна сделка и това е нормална практика според българското законодателство. Аз явно съм един от малкото фенове на тази сделка, която ББР сключи с акциите на ПИБ. Правя аналогия към сделката с Комерцбанк, където Германия също закупи акции на по-висока цена от борсовата цена и получава солиден дивидент в края на всяка година, така че това беше добра търговска сделка, вместо парите да седят в БНБ и да трупат отрицателна доходност в тази криза!

Влез или се регистрирай за да коментираш