Quantcast
В Малайзия валяк смаза 1063 компютъра за добив на криптовалути | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

В Малайзия валяк смаза 1063 компютъра за добив на криптовалути

Машините били конфискувани след сигнали за огромни кражби на ток, сривове в елмрежата и пожари
1 461

Властите в Малайзия конфискуваха над 1000 компютърни конфигурации за добив на криптовалута, след което ги унищожиха чрез прегазване с валяк.  Машините, общо 1069 на брой, са били иззети по време на шест отделни  спецакции на остров Борнео, проведени в периода от февруари до април тази година. Унищоженото оборудване е на стойност 1.26 милиона долара.

В социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда изпълнението на "екзекуцията".  Причината за показната наказателна акция са огромните кражби на ток от страна на собствениците на криптомашините. Органите на реда обявиха, че "копачите" са използвали незаконно електроенергия на обща стойност 2 млн. долара. Операцията по конфискуването им е проведена съвместно от полицията в град Мири и местната електроснабдителна компания Sarawak Energy.

В някои държави, например Китай, се прилагат различни практики в подобни случаи. Там конфискуваните машини за добив на криптовалута се продават на търгове, вместо да се унищожават.

"Добивът" на криптовалути реално представлява решаване на сложни математически задачи, което се извършва от компютри. Това е тежко натоварване на машините, при което се потребяват огромни количества ток. На практика "миньорите", които се присъединяват нелегално към електромрежата, я поставят под риск.  В конкретния случай в град Мири се е стигнало до възникване на пожари заради дестабилизирането на електрозахранването. 

Полицията е арестувала осем души, като на шестима от тях са повдигнати обвинения за кражба на електроенергия. Извършителите са заплашени от глоба в размер до 100 000 малайзийски рингита (23 700 долара) и до пет години лишаване от свобода.

В Малайзия се добиват около 3.5% от всички криптовалути в света, което я поставя сред 10-те топ дестинации за криптоминьорите. 

 

Източник: Profit.bg

Още

Криптохакер открадна милиони и след това ги върна

13.08.2021

936
Сърбия се сдоби със своя криптовалута

07.07.2021

730
Великобритания забрани най-голямата криптоборса в света

28.06.2021

6023