Quantcast
Николова иска евтини чадъри на плажа и догодина | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Николова иска евтини чадъри на плажа и догодина

Българи и туристи от съседни страни ще спасяват зимния сезон
598
 Илияна Кирилова

 Като министър на туризма Марияна Николова е доволна от приложените мерки за спасяване на туристически сезон. Намалените цени на чадърите и шезлонгите според нея са напълнили плажовете и затова тя ще настоява мярката да бъде продължена и през следващия летен сезон 

Сработила е и мярката 60/40, която за туризма е във формат 80/20. С нея са били спасени около 22 000 работни места при 600 работодатели в сектора, обясни Николова пред Нова тв. „Амбицията ми е мярката да продължи до 1 май 2021 г., за да поемем и зимният сезон, посочи вицепремиерката. 

Но субсидирането на места в самолетите, които возят туристи у нас, засега не се радва на особен успех. Досега едва 12 туроператора са подали заявления, че иска да се възползват от помощта - по 35 евро за заета седалка в чартърен полет. Въпреки това ресорното министерство смята, че тази програма за субсидиране трябва да продължи и догодина, и през 2022 г.

Николова разчита българи и скиори от съседните страни, които могат да дойдат с кола, да спасят сезона в зимните курорти.  
Тя подчерта, че антиковид контролът ще бъде засилен и компромиси няма да се правят.

ПОМОЩ 

"Благодарение на мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20, са запазени около 22 000 работни места само в сектор туризъм", изтъкна Николова. От думите й не става ясно дали новият хоризонт за мярката 80:20 ще се разпростре и по общата схема 60:40 за останалия бизнес. Секторите на туризма, ресторантьорството, транспортът, получиха допълнителни добавки от по 290 лв. на служител с аргумента, че са ударени най-силно от кризата. Крайният срок за изплащане на тези добавки е края на годината, но основната компенсация - 60:40, изтича за всички сектори в края на септември. Правителството изрази готовност да удължи и този срок - мярката вече бе прекроена през юли, но към момента още няма взето решение. По данни на социалното министерство от юли месец по новия дизайн на схемата са подпомогнати 3803 работодатели и са запазени 131 000 работни места, без тези в секторите транспорт, хотелиерство и туризъм. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

19.10.2020

Обновена

7499 85
Словакия ще тества всички граждани над 10-годишна възраст

19.10.2020

Обновена

1639
Смърт от COVID-19 на учителка отказа деца да посещават училище

19.10.2020

2449 12

Коментари

stopover

ама таа можела и да говори 😃

HerrSpeck

То некадърниците вечно ли ще ги компенсираме с данъците си?

AliBabah

Що не им намалите още ДДС, а те да продължават да си прибират разликата?

Пък ако догодина Гърция, Турция, Египет, Магреба премахнат ограниченията, калинката на кого ли ще благодари, че спасили сезона?

Влез или се регистрирай за да коментираш