facebook
twitter

Икономика

Нова комисия ще натиска цените във ВиК сектора

Сегашната КЕВР ще се раздели на две
250
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Регулаторът от години обхваща два сложни сектора - енергетика и ВиК.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на две напълно самостоятелни структури. Това се предвижда да стане по силата на нова уредба, разработвана в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Става дума за проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, в който ще залегне и създаването на новия орган - Комисия за регулиране на ВиК услугите. Работният документ по ВиК въпросите е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ и в портала Strategy.bg.  Досегашната КЕВР ще продължи дейността си като КЕР  - като енергиен регулатор.  

Регионалното министерство ще събира отзиви и забележки по идеята за нов закон и нов воден реулатор до 19 май. Една от целите на готвените промени и на бъдещата комиися е цените за водоснабдяване в България да не се качват рязко и да бъдат социално поносими - т.е. по джоба на всеки, става ясно от мотивите на МРРБ. 

В момента в този сектор действат основно три закона -  за водите, за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, за устройство на територията, както и наредби и правилници към тях. Новият закон за ВиК услугите ще се фокусира върху политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите, посочват от ресорното министерство. 

 

Ключови думи:

ВиК, закон, комисия

Още

Казино „България“

14.06.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

5927 16
ГЕРБ ще прави анкетна комисия в НС срещу Валентин Златев

09.06.2020

Обновена

6810 50
Замърсяването във Варна си тече, но МРРБ и МОСВ се самопочистиха

29.05.2020

1663 10
×