facebook
twitter

Икономика

Повече от половината от пътническите вагони на БДЖ са извън строя

Министърът на транспорта се усъмни, че БДЖ трябва да продължи да е холдинг
1190
Снимка: APRA Porter Novelli
Министър Желязков откри вчерашната конференция, посветена на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). "80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана. Пазарът се оценява на около 400 млрд. годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите", каза той.

Повече от половината от пътническите вагони на БДЖ не са в движение. "БДЖ - Пътнически превози" разполага с 289 локомотивни и мотрисни влакове. 95 от тях са изведени в изолация, а 42 в момента са в ремонт. От 55 електрически мотрисни влака в експлоатация са едва 30. "Замразени" са 414 пътнически вагона от общо 726, съобщи вчера министърът на транспорта Росен Желязков по време на изслушване в транспортната комисия на парламента. Това означава, че реално едва 312 от пътническите вагони са обявени за годни да превозват хора. Новината идва на фона на информацията за спряната от Комисията за защита на конкуренцията поръчка за доставка на 42 влака. За тях бяха предвидени общо 675 млн. лв. без ДДС, но след серия обжалвания комисията я обяви буквално за незаконна.

"Казвам тези цифри, за да е видно, че има предпоставки да се счита, че има неосигуреност на основната дейност на дружеството. Има предпоставки за нарушаване на графика, тъй като той е твърде амбициозен за състоянието на парка. Нямаме симетрия между състоянието на парка и ангажирания график за движението", заяви транспортният министър вчера. И демонстрира литературни познания: "На фронта на БДЖ нищо ново".

Пред депутатите от ресорната комисия Росен Желязков коментира и темата около оставките на ръководството на БДЖ. Те поискаха да бъдат освободени след негова покана. Причина за това стана доклад за състоянието на БДЖ, който от железниците побързали да изпратят на ДАНС, като пропуснали да уведомят първо министъра. Учудващото е, че макар самият той да е поискал оставките им, за всяка една от тях ще се решава поотделно в неопределено бъдеще време.

Тези дни Желязков обяви, че е възложил нов одит - този път на "Пътнически превози", и ще изчака резултатите, преди да реши за оставките. Проверката трябва да приключи в края на ноември. Министърът намекна и за друг проблем - според него отдавна е отпаднало основанието БДЖ да има холдингова структура. За това обаче трябвало да има дебат. "Каквато и да е новата структура, според него едно е задължително - държавата трябва да има пряко участие в прилагането на контрола", заяви министърът.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страните от ОПЕК се договориха да намалят добива на петрол

07.12.2018

1626 36
Изборът на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи за 1 година

07.12.2018

633 12
Ремонтите по "Хемус" продължават и догодина

05.12.2018

651 6

Коментари

mick

Мдаа демокрацията без лесни пари не прощава.

 

А демокрацията с лесни пари си е просто крадене от другите държави.

Влез или се регистрирай за да коментираш