Quantcast
Превозвачи се пазарят за запазване на тол таксите до края на годината | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Превозвачи се пазарят за запазване на тол таксите до края на годината

481
 БГНЕС
Гроздан Караджов

Обхватът на тол системата и размерът на таксите, които тежкотоварните автомобили плащат за изминат километър, да бъдат запазени без промяна до края на 2022 г. Това поискаха представители на транспортния бранш, които днес се срещнаха с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Още когато пое поста, министър Караджов се закани да разшири от 1 юли обхвата на тол системата като включи в нея и второкласните пътища в страната, движението по които в момента е безплатно за камиони и автобуси. Освен това Караджов обяви, че ще завиши и тарифата на тол таксите, така че да се събират повече приходи от превозните средства, които най-много рушат пътищата в страната. От както е въведена тол системата от март 2020 г. парите за ремонти и строителство на пътища се събират основно от винетките, които купуват собствениците на леки автомобили.

Стопирането на промените в тарифата на тол системата бе едно от исканията на превозвачите на протеста им на 18 май.

Още от утре започва работа експертна група с представители на МРРБ и на транспортния бранш, на която ще бъдат обсъждани предложения за подобряване на тол системата. Траспортните фирми смятат, че тя може да носи повече приходи, без да се налага значително вдигане на таксите, които трябва да плащат българските компании.

На днешната среща превозвочите настояха промяната в тарифата и включването на нови платени пътища да става поетапно от началото на следващата година. От Камарата на автомобилните превозвачи предлагат платени да бъдат само натоварените участъци по второкласната мрежа, а транзитният превоз да се задължи да ползва само магистрали и първокласни пътища, без обходни маршрути. От Конфедерацията на автобусните провозвачи предлагат да има отстъпки за изминати над 3000 километри на месец. Друга идея е в много по-голяма степен да се вдигне тарифата за транзитните превози, така че да се изравни с цените в Европа. Някои от транспортните фирми дори настояват да се въведе ДДС върху тол-таксите - като на практика този данък ще се плаща само от турските камиони или от други страни извън ЕС.

По време са срещата в МРРБ бе обсъдено да се да се завиши контролът над невярното деклариране на екокатегорията на тежкотоварните автомобили, както и на претоварването на камионите. Транспортните фирми поискаха ускоряване на връзката между тол системата и тази на Агенция „Митници“, така че камионите да не чакат повече от необходимото за проверка време на границата.

Министър Гроздан Караджов разпореди още утре да започне работа експертната група, която да определи промените в тол системата.

Още

Транспортни фирми плашат с 20% ръст на цените заради нови тол такси

23.06.2022

Обновена

1857
Превозвачи в почивка ще протестират срещу скъпите горива

22.06.2022

261
Пътните строители готвят "стачка" от 1 юли

16.06.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ 

1494