Quantcast
Пътните строители готвят "стачка" от 1 юли | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Пътните строители готвят "стачка" от 1 юли

Министър Караджов призова фирмите да не блокират ремонтите
Обновена
1 485
 БГНЕС

Строителните фирми, на които държавата дължи крупни суми, се готвят да спрат работа, включително и да "замразят" текущите ремонти по пътищата. Това обяви председателят на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков.

Той каза още, че всички обекти за ново строителство и реконструкция са спрени, а същото важи и за текущите ремонти, поради липса на финансиране. След 1 юли ще предявим искове за дължимите суми, категорични са от камарата и това ще нанесе на държавата щети от 150 до 200 млн. лв.

Междувременно регионалният министър в оставка Гроздан Караджов призова от Пловдив фирмите да не изоставят обектите и да продължат ремонтите, защото иначе ще бъде застрашенена безопасността на пътуващите по българските шосета. „Обръщам се към всички с конструктивен тон - много моля да не преиграваме, да не пресоляваме манджата, защото става дума за пътуващите, за живота на българите“, подчерта той.

 

Шефът на браншовата камара Стефан Чайков коментира, че докладът на междуведомствената комисия зафинансирането на пътните проекти е манипулативен и на места с  невярно съдържание.

 

По думите в него са записани като незаконни и дейности, които се извършват в момента по подновените договори за текуща поддръжка и ремонт. Относно огласеното от финансовия министър във връзка с доклада, Чайков изтъкна, че Асен Василев не говори за фрапантни разлики в единичните цени, а в цената за ремонт на километър път, но в ремонта на километър път в зависимост от състоянието му "могат да влизат безброй различни по вид и големина дейности". Единичните цени за тези дейности са в резултат на проведени обществени поръчки и повече от 60% от тях са минали включително през съдебен контрол поради обжалвания, уточни Стефан Чайков. По думите му, цитираните като много скъпи дейности като някаква тръба на на водопровод и електрически стълбове, те са били предвидени във възлагането, но само като вариант и

 

нито са били изпълнени, нито пък платени.

 

Според него в пространството се хвърлят "голословни твърдения" и затова никой не споменава конкретни фирми, "за да не може някоя фирма да предяви съдебен иск за уронване на престижа". Самата работна група в доклада си признава "с червени букви", че няма компетенциите да се произнесе "дали едно строителство е текущ ремонт, основен ремонт, реконструкция, ново строителство", подчерта Чайков на пресконференцията. Той изрази предположение, че една от причините нещата да се представят по този начин, са публичните конфликти във властта и недостига на пари в хазната. Според него спирането на плащанията ще изложи на риск и банките, които кредитират пътните фирми. 

Строителите припомнят какво включват неразплатените 2 млрд. лева: 520 млн. лева за доплащане на извършени дейности от 2020 г. включително, 1,2 млрд. лева по започнати ремонти дейности, които трябва да бъдат довършени, над 180 млн. лева по договорите с "Автомагистрали" за ново строителство (за предоставени материали и механизация). 

Тези средства ги има разписани в бюджета на държавата - в перото "капиталови разходи" за 2022 г. са предвидени 8,4 млрд. лева, от които до момента са иразходвани по-малко от 1 млрд. лева, в бюджета на Пътната агенция са залегнали капиталови разходи за 1,1 млрд. лева, а изпълнението е само 32 млн. лева, изтъкна Чайков.

 

В текущия ремонт и поддържане на пътища участват 68 фирми,

 

уточниха от камарата. 

Инж. Лазар Лазаров, изпълнителен директор на ББК „Пътища“ коментира, че авторите на доклада смесват понятията за текущ и за основен ремонт. Той посочи за пример германска технология за студено рециклиране на асфалта, която се използва вече над половин век в България и подчерта, че тя се прилага основно за текущи ремонти на пътищата.

 

Вчера финансовият министър Асен Василев съобщи, че работната група, проверяваща договорите на АПИ за периода 2018 - 2021 г., е установила прикрито строителство за 2,6 млд. лева, възложено без обществени поръчки, без одобрени инвестиционни проекти, без надзор, актове, протоколи и гаранция. По-рано другият вицепремиер - Гроздан Караджов, припомни, че многократно е заявявал, че по договори за текущ ремонт и поддръжка са извършвани основни ремонти, които се третират като ново строителство, но  сега комисията е установила, че 79% сто от възложените текущи ремонти и поддръжка (2,46 млрд. лв. от общо 3,106 млрд. лв.) реално са изпълнени като основен ремонт. 

Финансовият министър в сряда съобщи, че за нарушенията, които са установени при проверката, ще бъдат сезирани Агенцията за държавен финансов и 

ДНСК, която да извърши реални проверки на място за качеството

 

Всички съмнителни договори и възлагания ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна и административно-наказателна отговорност на отговорните длъжностни лица. 

Също вчера от пресцентъра на регионалното министерство разпространиха съобщение, в което бе посочено, че Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада на междуведомствената работна група за извършване на проверка на констатациите в него. Министър Караджов разпореди вчера на ДНСК да провери всички констатации в доклада, свързани с твърдения за нарушения на Закона за устройство на територията, а началникът на ДНСК издаде заповед да бъдат проверени на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада.

В периода 2019 г. - 2020 г. са сключени 34 договора за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища на обща прогнозна стойност 711,72 млн. лева, по които

 

реално са възложени дейности за 3,3 млрд. лева.

 

Общата дължима сума за изпълнени дейности по възложени задания по договори за текущо поддържане на републиканските пътища, включително ремонти на отделни пътни участъци, ремонт на мостови съоръжения и тунели, е 1,04 млрд. лв. Освен това, през 2021 г. и 2022 г., са изпълнени дейности по договори за доставка и монтаж на ограничителни системи, полагане на хоризонтална маркировка, производство доставка и монтаж на пътни знаци, като в този период са възникнали и задължения по месечни и извънредни задания по договорите за поддържане на републиканската пътна мрежа в размер на 135,1 лв.

Досега фирмите са получили половината от дължимата им сума - 656 млн. лева по решението на НС. С това решение стана възможно АПИ да може възлага нови ремонти по действащите договори за поддържане и да завърши всички започнати през миналата година, но недовършени ремонти. Такива са някои критични обекти като първокласният път Ботевград - София през прохода Витиня, по който в момента преминава тежкотоварният трафик над 12 тона, ремонтът на тръбата за София на тунел "Ечемишка" и на виадукта при 34-ти км на АМ "Хемус", ремонтът на пътя София - Самоков (покрай яз. „Искър“).

 

Още

Транспортни фирми плашат с 20% ръст на цените заради нови тол такси

23.06.2022

Обновена

1831
Кабинетът „Петков“ падна

22.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

14768
ИТН се разцепи с обвинения в мутренски натиск и слугуване на мафията

13.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7809