Quantcast
САЩ наложиха още санкции на „Северен поток 2“ | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

САЩ наложиха още санкции на „Северен поток 2“

1 276
 БГНЕС
Новите санкции са включени в доклад, който администрацията трябва да изпраща на Конгреса на всеки 90 дни.

Държавният департамент на САЩ обяви в понеделник вечерта нови санкции за Русия заради газопровода ''Северен поток 2'', предаде Bloomberg. САЩ неуспешно се опитват да забавят или спрат изграждането на газопровода, който ще доставя руски газ до Германия, тъй като според тях е заплаха за европейската енергийна независимост, припомня изданието. Строителството на газопровода приключи през септември и първата от двете линии вече е пълна с газ.

Допълнителните санкции са насочени към базираната в Кипър руска компания Transadria Limited и един от нейните кораби, работили по проекта ''Северен поток 2''. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в изявление, че администрацията на Байдън вече е санкционирала осем души и 17 кораба, свързани с газопровода.

Новите санкции ''за ''Северен поток 2'' са продължение на езика, от който Вашингтон упорито не иска да се откаже по никакъв начин'', каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентна връзка. ''Разбира се, това е нещо, на което гледаме изключително негативно. Считаме това за незаконно и погрешно, особено на фона на интензивни опити за развитие на изгубения преди това диалог'', допълни той.

Новите санкции са включени в доклад, който администрацията трябва да изпраща на Конгреса на всеки 90 дни като част от закон, който беше приет през 2020 г. и има за цел да забави или спре завършването на проекта.

Още

Вместо Украйна Москва атакува Австралия

26.01.2022

4256
Гешев се разболя от несподелената любов с ЕС и САЩ
В Украйна са разочаровани от Германия и разчитат на САЩ и НАТО

26.01.2022

783