Quantcast
Сметната палата ще одитира всички договори по тол-системата | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Сметната палата ще одитира всички договори по тол-системата

409
 Илияна Кирилова

Сметната палата ще направи одит на всички договори, които Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила за изграждането, обслужването и събирането на такси в рамките на Националната тол система. Това гласуваха депутатите по искане на парламентарната група на БСП.

Червените депутати отправиха миналата седмица питане към регионалния министър Петя Аврамова защо АПИ е сключила анекс с австрийския консорциум "Капш" на стойност 141 млн. лв. за обслужване на Националната тол система, при условие, че първоначалната идеята е била тази дейност да се извършва от МРРБ и агенцията. Тогава стана ясно също така, че през тази година приходите от тол-такси от март до началото на декември са около 100 млн. лв. при очаквани и разчетени в бюджета 450 млн. лв.

"Милиардите очаквани от тол-системата се оказаха мираж. Не е виновна само COVID-пандемията за сривът на приходите, а провалът на системата още при старта й", коментира днес Георги Свиленски от БСП. Той припомни, че въпреки назначените близо 900 щатни служители в Националното тол управление, сега събирането на таксите е "дадено на концесия". "Капш" хем не понесоха финансов риск при изграждането на система, хем ще спечелят от нейното обслужване. Държавата постави себе си в лоша позиция", заяви Свиленски.

Министър Аврамова оправда преди седмица предоставянето на управлението на тол-системата за петгодишен период на "Капш" с мотива, че тол системата се оказала по-сложна от първоначалните очаквания. АПИ щяла да придобие от "Капш" ноу-хауто и авторските права върху софтуера след пет години. През този период компанията ще получи от държавата общо 141 млн. лв. 

"Ноу-хауто не може да бъде прехвърлено за няколко месеца, необходим е по-дълъг период, за да може нашите специалисти да бъдат обучени и подготвени да обслужват тол-ситемата", обясни днес депутът от ГЕРБ Младен Шишков. Той припомни, че тол-системата в България била една от малкото по света, която стартирала от първия път. "Подкрепяме идеята да има пълен одит на системата и обществото да е наясно какво се случва", каза Шишков.

Министър Петя Аврамова обясни на депутатите, че въпреки пандемията, която е свила дейността на транспортните фирми, през тази година от тежкотоварни автомобили са събрани с 6% повече приходи, отколкото през миналата година те са платили чрез винетки. "Подготвили сме още 10 800 км платени пътища, но не е сега моментът да се разширява мрежата", заяви Аврамова.

Още

Дянков съветва Борисов да се раздели с Нанков, Сачева и Аврамова

17.11.2021

Обновена

16062
Двама министри от ГЕРБ бяха разпитани за "Хемус"

09.11.2021

Обновена

Екип на Сега

17414
Комитова иска да вдига пътните такси

19.10.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3211