Quantcast
Ток и пара ще поскъпнат от 1 юли в цяла България | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Ток и пара ще поскъпнат от 1 юли в цяла България

Тарифите за парното масово ще се увеличат с двуцифрени проценти
1 831
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Очертава се летен ценови удар - от 1 юли електро- и топлинната енергия в цялата страна ще поскъпнат. Това сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране, които се базират на предложенията на производителите, мрежовите оператори и доставчиците.  

Средно за страната елтарифите за бита ще се увеличат с 3%, като в Западна България, обслужвана от ЧЕЗ, повишението ще е с над 4%, а в Североизточна България ("Енерго-про") и в Югоизточна (ЕВН)  - малко над 2 на сто.,

По-неприятни са новините за топлата вода и парното, защото за половин България се се очертава двуцифрено поскъпване.  В София цената  ще скочи с рекордните 14.25%, във Велико Търново - 13.27%, във Варна - 11.01%, в Бургас - 10.75%.

Всъщност всички тези числа са само прогнозни, а до реалното утвърждаване на новите цени - от 1 юли, има още време и още  заседания в КЕВР. На следващите обсъждания ще бъдат отчетени текущите промени в ценообразуващи фактори като котировките на парниковите емисии и на природния газ на международните пазари. Лошото е, че поскъпват и синьото гориво, с което работят повечето големи топлофикации, и СО2 емисиите, които тецовете на въглища трябва да купуват като компенсация за замърсяването. Така че след месец може да се окаже, че ръстът на цените на тока и парното ще е по-голям.

 

ОПАСНО СКЪПО

От доклада на КЕВР става ясно, че въглищните централи "Марица Изток 2", "Бобов дол", "Марица 3", както и ТЕЦ Русе са искали да продават ток на сигурния регулиран пазар, но са отрязани от регулатора, тъй като цените им са прекалено високи, пише "Медиапул". Причината са  парниковите емисии, които ще се повишават още до 60-61 евро за мегаватчас и ще натоварят крайната им цена със 119 лв./МВтч. Докладът на регулатора още веднъж потвърждава нежизнеспособността на обременените от въглеродните емисии въглищни централи. Той изчислява, че цената на тока на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да е над 210 лв./МВтч, на "Бобов дол" – 181.70 лв., на "Марица 3" – 226.21 лв., а на ТЕЦ-Русе – малко над 206 лв./МВтч.

 

 

Ключови думи:

ток, парно

Още

"Топлофикация София" ще иска поскъпване с 20% от 1 януари

01.09.2021

1152
Износът на ток е все едно половин АЕЦ Козлодуй работи за чужбина

23.08.2021

5719
Прокуратурата търси престъпление в рекордно високите цени на тока

17.08.2021

849