Quantcast
Туристическият бранш настоя да не се затварят зимни курорти | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Туристическият бранш настоя да не се затварят зимни курорти

Трябва да се вземат общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в местата за почивка, изискват от Националния борд по туризъм
2 177
 Pixabay

В позиция до туристическия и здравния министри Марияна Николова и Костадин Ангелов от Националния борд по туризъм настояха за общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в зимните курорти на България във връзка с предстоящия сезон.

„Такива вече обявиха Австрия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ. Мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти, и да се прилагат едновременно на всички места. Най-добрите световни практики за безопасност на туристите трябва да се приложат и в зимните комплекси у нас. Така както се спазваха през летния сезон и България не отбеляза случаи на заразени гости по Черноморието”, пише в позицията.

От борда категорично се обявяват срещу затварянето на курорти: „Всички хотели в зимните курорти са инвестирали между 5000 и 30 000 лв. в епидемиологични мерки за сезона и са готови за посрещане на българи и чужденци. Призоваваме здравните власти да не приравняват ски комплексите към конкретни области или градове с огнища на заразата, защото те са самостоятелни обекти. Банско не е Благоевград, Пампорово не е Смолян и Боровец не е Самоков или София. Надяваме се да не повтаряме грешки от началото на пандемията през март и да бъдат затваряни цели градове или курорти без основание!”

Като аргументи посочват: „Българските планини и зимни курорти осигуряват чист въздух. Хората няма как да се заразят по ски пистите, където са на открито и карат на разстояние един от друг. Те ползват допълнителни защитни и предпазни средства като ръкавици, шапки, каски, шалове. Заразяването на туристи през март и април в Австрия, Швейцария, Франция и Северна Италия е станало в малки групи във вътрешни условия, а не на пистите. Това показват изследванията на здравните власти. В нито една страна няма заразени скиори по пистите и ски съоръженията.”

От бранша искат още държавата да засили рекламата на България за зимния сезон на вътрешния пазар и в балканските страни, които са потенциални клиенти на националните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

29 ОКТОМВРИ

29.10.2020

754
Талоните за бързи тестове за COVID-19 се отлагат за след 1 ноември
Нов рекорд - 2760 случая на COVID-19 за денонощие

29.10.2020

808 3

Коментари

Член на НОЩ
Затворете ги.Иначе опашката на Банско ще стигне до Петрич...
Danibus

Абе питайте тукашните... Затваряй. Цяла зима по къщите. О, да, и вечерен час. Задължително!Министерството на пропагандата всяка вечер по 3 пъти извънредно по телевизията.  Да. Скоро ще посрещнем Новата 1984г. 

Влез или се регистрирай за да коментираш