facebook
twitter

Икономика

Туризмът отчете 190 000 пътувания през уикенда

Плажът в Крайморие е бил пълен, съобщава БНТ
1 162
 Илияна Кирилова

190 000 пътувания с цел туризъм е имало само през уикенда, а 50 000 души са предпочели планината. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

Драганов посочи, че имаме 14 000 легла в планините, които се радват на интерес заради кризата с коронавируса. По думите на Драганов през миналата година е имало над 20 000 000 пътувания на българи в страната, при 12 500 000 чужденци, които са посетили България.

През уикенда на плажа в Крайморие беше препълнен, съобщи още БНТ. Освен традиционните посетители от Бургас, е имало и стотици плажуващи от вътрешността на страната. Концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров коментира, че основният фактор хората да не излизат по плажовете е бил по-лошото време досега. По думите му са взети всички мерки срещу Covid-19, предписани от министерството на туризма. Осигурена е дистанция между шезлонгите, цената е намалена на 50% - 5 лв. за чадър и шезлонг.

Хотелиери в Балчик също се надяват през юли и август хотелите да се напълнят поне наполовина, а сезонът да бъде спасен от българските туристи.

"Идват резервации, но идват и много анулации. Тоест гостите, с които ние работим, основно румънци, са още плахи и несигурни, правят резервации, ние имаме сигнал, че искат да дойдат, след което нещо се случва и започват да анулират. Примерно ако са пристигнали 5 резервации, след ден-два идват поне 3 анулации", разказа пред БНТ Десислава Кирякова, управител на малък хотел в Балчик, според която от седмица интересът на румънските туристи е голям, но липсата на информация за пандемията у нас ги спира да пътуват. Според нея за един малък хотел ще е по-лесно да се съвземе след кризата. "Той може да ползва по-малък капацитет от общия си, който не изисква твърде много разходи, особено за работни заплати, докато при големия хотел има повече разходи, когато резервациите и настанените гости са по-малко, не е рентабилен", смята тя.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само който не е работил с коронавирус, казва: "Не носете маски!"
МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

14.07.2020

1294 2
Втори ден се вият опашки пред лабораториите за PCR тест

14.07.2020

Обновена

8042 19

Коментари

HUMANOID
снимка на HUMANOID

ИСКАНЕ–1

– за премахване на пожизнената забрана за гражданите на ЕС да получават услугата – електронно свидетелство за съдимост, ако някога са били осъждани и/или глобявани по Чл. 78а НК (съставян бюлетин за съдимост, включително и по Чл. 78а НК).

 

с две думи не ходете в българия, защото може да те осъдят или глобят и ще те накажат с пожизнената забрана

 

sega_veteran

Администрацията на Тукана лъже като дър циганин.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Наредба №8/2008 за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост – НАРЕДБА

 

(ДВ бр. 24/2008 в сила от 06.03.2008, изд. Министър на правосъдието МИГЛЕНА ТАЧЕВА – НДСВ)

 

(ДВ бр.15/2013 в сила от 15.02.2013, изд. Министър на правосъдието ДИАНА КОВАЧЕВА – ГЕРБ)

 

(ДВ бр.18/2018 в сила от 27.02.2018, изд. Министър на правосъдието ЦЕЦКА ЦАЧЕВА – ГЕРБ)

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Чл.35а.(1) Електронно свидетелство за съдимост се издава само за лица, за които не са съставяни бюлетини за съдимост, включително и по чл. 78а НК. (ДВ бр. 15/2013, в сила от 15.02.2013)

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Какъв туризъм и какво ВТОРО и ПОЖИЗНЕНО наказание.... Ужас Дами и Господа

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...днес звъннах до един сериозен хотел на морето, който обикновено започва работа от края на май...за резервация...казаха ми, че ще почнат да работят след 16 юли, след като преустановят епидиологичната обстановка...

 

...в този ред  на мисли, догодина как ще събират пари от данъци за пенсиите не знам...почти никой не работи...няма паранги...

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Аз лично спирам да пращам пари в България.... 

Влез или се регистрирай за да коментираш