Quantcast
Вписване в регистър бавело изкупуването на зърното | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Вписване в регистър бавело изкупуването на зърното

829
 pixabay.com

Вписване в търговския регистър на вдигането на капитала на фирма „Врана“ била причина да не може да тръгне изкупуването на зърното. Кампанията беше широко рекламирана от кабинета след началото на войната в Украйна.

На въпрос на народния представител от ГЕРБ Десислава Танева по време на блицконтрола днес вицепремиерът Асен Василев отговори, че предвидените средства са вече в министерството и то ще има грижата да извърши изкупуването. „Има постановление на МС за 1,1 млрд. лв. Тези пари са осигурени и преведени на съответното дружество. От тук нататък аз лично не мога не мога да кажа докъде е стигнало министерството на земеделието с организацията по изкупуване на зърното“, каза той. От земеделското министерство уточниха за „Сега“ неофициално, че единствено се чака Търговският регистър да впише увеличението на капитала на фирма „Врана“, дружеството което ще изкупува зърното, за да може да тръгне кампанията.

В отговор на обвиненията на Танева, че се правели проверки, вместо да се изкупува зърното, Василев контрира, че те са били направени за да се види какви са наличните количества в държавния резерв и заключението е, че има зърно то реколта 2023 г.

Според бившия земеделски министър заявените за изкупуване количества пшеница в момента представляват повече от половината от наличността и са рекордни, за която и да е една година назад. В репликата си Танева предложи да се дадат помощи за животновъдите, за да изкупят повече зърно за фураж и добави, че трябва пари от плана за развитие да се насочат за модернизация на пристанище Варна и така да може да се изнася от там и украинско жито.

В отговор Василев попита защо преди време са похарчени едни 450 милиона държавни пари за удълбаване на варненското езеро. Вицепремиерът добави, че въпросната сделка, според АДФИ е незаконна и е дадена прокуратура. „Тези същите 450 млн. лв. можеха да бъдат дадени, за да се модернизира пристанище Варна. Бяха дадени обаче на едни руски подизпълнители, за да се подобри инфраструктурата на частните пристанища“, поясни той.

Относно държавните помощи за животновъдите, Василев уточни, че максималният размер, позволен от европейските правила вече е даден на стопаните. „Поискали сме допълнителни изключения и всичко, което сме получили също е дадено“, каза още вицепремиерът и министър на финансите.

 

Още

Борисов отказа покана за дебат с Промяната

25.09.2022

3670
Асен Василев отхвърли офертата за мир от Тошко Йорданов

24.09.2022

Обновена

14676
МФ опроверга ПП за злоупотреби в одита на евросредствата

21.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2364