Quantcast
Закъсалото ВиК-Перник ще остави без вода абонатите длъжници | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Закъсалото ВиК-Перник ще остави без вода абонатите длъжници

Фирми и граждани са натрупали неплатени сметки за 13 млн. лева
582

Две години след водната криза в Перник и околните села, засегнала близо 100 000 души, местното ВиК дружество обяви, че ще прекрати водоподаването на абонатите, които не плащат за услугата.

С разрешение на Регионалната здравна инспекция ВиК-Перник е започнало проверки по домовете и офисите и спира водата на нередовни абонати, съобщи управителят на дружеството Борислав Иванов.

До тези действия се стигна, след като във вторник Националната агенция за приходите (НАП) запорира сметки на ВиК-Перник. Фирмата не е погасявала задълженията си към бюджета - данъци и осигуровки, от 2018 г. и те вече възлизат на 3 млн. лв.

Същевременно дружеството има несъбрани вземания в размер на 13 млн. лева от граждани и фирми, съобщи управителят Борислав Иванов. Някои от абонатите имали задължения по 2000, 3000, дори 5000 лева.

В присъствието на полиция със скоба и спирателен кран се прекъсва водоснабдяването и на живущи в апартаменти, които не са изплатили задълженията си, посочиха от дружеството. Все пак е договорено намаляване на размера на ежемесечната погасителна вноска на ВиК-Перник към НАП, което ще позволи на дружеството да съществува.

ВиК Перник изпълнява проект за модернизация и реконструкция на водопреносната и канализационна мрежа в региона за почти 106 млн. лева. От тях 8,8 млн. лева трябва да са собствен принос, но той не е осигурен, пише в доклада на компанията от миналата година, припомня investor.bg.

Още

Съдът показа произвола на НАП и срещу съпругата на Лозан Панов

26.07.2021

11506
Ресторантьори искат НАП да легализира бакшишите

03.07.2021

МИЛА КИСЬОВА

9712
Втори съд показа произвола на НАП срещу Лозан Панов

25.06.2021

6526