Quantcast
18 от 20 студенти по педагогика искат да станат учители | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

18 от 20 студенти по педагогика искат да станат учители

4500 учители се очаква да се пенсионират през следващите 2 г., коментира шефът на СБУ Янка Такева
650
 Илияна Кирилова

Ако преди пет години от випуск с 18 студенти, двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение. Това е коментирала в Русе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от dariknews.bg. Тя, както и зам.министърът на образованието Таня Михайлова, участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието в крайдунавския град Росица Георгиева.

По думите на Такева с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията. По нейни данни има ръст на младите учители в образователната система, който е 18%, като т.г. работа са започнали 2500 млади педагози.

Данните на МОН за план-приема на студенти по педагогика показва, че той се увеличава постъпателно - от 2696 човека през 2015 г. на 3161 през 2019 г. През т.г. той е намален - на 2957 студенти. При сравнение на реално реализираният прием за тази и миналата година намалението при тази специалност излиза с 221 човека по-малко (т.г. до 30-ти септември са приети 2947 души). Това може да изглежда странно на фона на липсата на достатъчно учители, но пък недостигът е най-голям при учителите по конкретни учебни предмети, каквито подготвя друго професионално направление - педагогика на обучението по. При него планираните места пак са намалени - от 2455 на 2299, но пък реално заетите места т.г. са повече от м.г. - 2274 приети до 30-ти септември т.г. при 2120 приети за м.г.

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната, коментирала е още Такева. Данните на МОН обаче са по-различни - според заложеното в националната програма за оптимизиране на вътрешната структура на персонала в училищата за 2020 г. очакванията са в пенсия да излязат 8000 педагози и около 3000 непедагогически персонал, за което са планирани близо 70 млн.лв. за обезщетения.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова е посочила, че средната възраст на учителите в образованието намалява - вече е под 50 години, а преди години е била 52-53 години. "Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", е заявила още тя. Михайлова е цитирала последни изследвания, от които се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея то е неограничаващо образование, тъй като дава възможност за мобилност и бърза реализация.
 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Студенти на протест срещу правителството и Гешев: Отвратени сме!

15.10.2020

Обновена

18479 60
ГЕРБ спасява децата от Цветан Цветанов и Иво Христов

06.10.2020

Г-н БАЛЕВ

6528 5
5% по-малко български студенти искат да учат в чужбина

Коментари

редник

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната, коментирала е още Такева.

 

Янка Такева – Уикипедия

Родена е на 30 септември 1947 г. в село Ковачевци...

 

Навършени 73 години, кара 74 - защо не се пенсионира?

sega_reader

Защото когато си на власт и си началник, просто не се изморяваш.

Заплатата, премиите, рушветите, командировките, секретарките, уискитата и т.н. не изморяват.

Справка - бай Онуй.

Каротеноид

Не мога да разбера, 18 от 20 са кандидати за учители, чудесно. Но, 20-на ли са на година завършилите? Просто трябва да се пише по-разбрано без сензация (или опит за замазване на положението).

 

Няма лошо, ако има подем на учителската професия, но не изглежда съвсем така. Излиза, че от 2020 до 2022 година ще има 12 500 пенсионирани учители, а ще ги заместят около 9 000 новозавършили. Губят се някъде към 25%, ако дори приемем, че всички записали педагогика ще работят като учители.

аиг3

Не го мисли точно така. Специално в провинцията е на далавера да си учител. Заплатите са 4цифрени придобивките големи, а отпускът голям. Даже си трябват връзки, за да се уредиш на щатно място, а н е като ресурсен учител. За София май е по-различно. Особено за учители по и.т и математика. Учители рядко спират работа след пенсия. Работят до откат. Защото с добавката за стаж и други могат спокойно да направят над 2000 лв. Като добавиш и пенсията, става една чудесна сума. 

Началните и детски учители са леко по средата. Има, не малко. Но пък съществуват и много частни детски градини и училища. А малко отдадени млади учители биха търпяли да са звеорукротители с 30 деца в държавна градина. 

редник

Защото с добавката за стаж и други могат спокойно да направят над 2000 лв...

 

Нима?

Нещо като линк?...

Влез или се регистрирай за да коментираш