Quantcast
44% от учителите биха се ваксинирали, ако имаха повече данни | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

44% от учителите биха се ваксинирали, ако имаха повече данни

Близо 1/2 от нежелаещите да се имунизират педагози се притесняват от странични ефекти
1 811
 Илияна Кирилова

Учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация. Необходима е по-сериозна разяснителна кампания от страна на РЗИ и други медицински авторитети в областта на имунологията. Това са изводите от проведена от Синдиката на българските учители анкета за нагласите, информираността и очакванията за начините на ограничаване и преодоляване на КОВИД-19 сред учителите в България.

Анектата е направена в периода 9-13 февруари 2021 г. от Синдиката на българските учители, съвместно със Сдружението на директорите в средното образование в Република България. В него са се включили 13 177 учители, които са попълнили онлайн анкета със седем въпроса. Ето какво показват резултатите:

  1. Като цяло учителите имат положителна нагласа към ваксинирането, като процентът на тези, които твърдо са заявили желанието си да се ваксинират (27.3%) и все още колебаещите се (26.9%) сумарно е по-висок от процента на тези, които са отговорили, че на този етап не планират да се ваксинират (45.8%).
  2. Най-силно влияние върху решението на учителите оказват експертните мнения на медицински специалисти, изразени в медии и социални мрежи (52.7%). Това означава, че учителите сериозно се интересуват от проблема, активно следят изявите на авторитетите в областта и имат доверие на техните становища и препоръки. Прави впечатление невисокият процент на доверие и влияние към личните лекари, който е едва 10.8%.
  3. Желанието да се върнат към обичайния начин на живот е най-мотивиращо за учителите да се ваксинират (43%), както и убедеността им в ползата от ваксините (31.7%), и че само така могат да бъдат защитени при многочасовото ежедневно общуване с учениците (16.9%). Решението да се ваксинират не се влияе съществено от мнението на другите колеги за това, като то е минимално - едва 3.3%.
  4. Най-големите притеснения сред изразилите нежелание да се ваксинират са страх от евентуални странични ефекти (47.6%), липса на яснота дали ваксината няма да им навреди при наличието на други заболявания (32.4%) и липсата на доказателства, че ваксината ще ги пази ефективно за достатъчно дълъг период от време (31.1%). Само 11.3% са заявили, че не са привърженици на ваксините, което отново извежда като основна причина за липсата на доверие към ваксинирането на недостатъчната информираност по проблема.
  5. Горният извод се потвърждава и от отговорите на тези, които са изразили колебание в решението си за ваксиниране. 44% са заявили, че биха се ваксинирали, ако имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Повече информация за страничните ефекти на ваксините би повлияла положително на решението на 33.8% от анкетираните, а увереността, че ще изградят траен имунитет към заболяването би мотивирала 31.9% от тях.
  6. Главният източник на информация за ваксините срещу КОВИД-19 за учителите е телевизията - 71.5% от анкетираните, както и различните интернет сайтове - 37.1%. Сравнително слаба е информираността от РЗИ и медицинските лица в училище - 12.5%, както и от колеги и приятели - 11.4%.
  7. Едва една пета от учителите (20.6%) оценяват наличната информация за ваксините като достатъчна и достоверна.

Последните данни на МОН показваха, че 24% от учителите в страната имат желание да се ваксинират, като поради това се канеха да проучат нагласите им

 

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

73 000 ваксини очаква България за 2 дни

28.02.2021

Обновена

1808 43
Властта разигра театър с доставките на "АстраЗенека"

26.02.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

36170 40
Зелени коридори за ваксини ще има при повече доставки

27.02.2021

1110 19

Коментари

Andrij

Много интересна манипулация-"Като цяло учителите имат положителна нагласа към ваксинирането, като процентът на тези, които твърдо са заявили желанието си да се ваксинират (27.3%) и все още колебаещите се (26.9%) сумарно е по-висок от процента на тези, които са отговорили, че на този етап не планират да се ваксинират (45.8%)."

Не е ли по-добре да кажем,че тези които не планират да се ваксинират (45.8%) и колебаещите се (26.9%) сумарно са почти 3 пъти повече от тези, които твърдо са заявили желанието си да се ваксинират (27.3%).

Друго интересно-"търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация."При условие,че 90% от учителите не са в състояние да дадат верен отговор на задачката -колко % са 4 неявили се на матура ученици,ако всички подлежащи са 37?Учителите са най-нискоинтелигентната част от хората с висше образование работещи по специалността си.

Epikur

Много точно. Абсолютно същото си мислех, докато четях публикацията, но видях че колегата ме е изпреварил с коментара. Към неговия ще добавя още нещо. От колебаещите се-44 % биха се ваксинирали, ако... 

    Да де, ама това означава също така, че 56 % от колебаещите се НЕ БИХА СЕ ВАКСИНИРАЛИ  или не знаят какво да кажат!  

      Стига измами и манипулации! Когато се пише истина, много по-лесно  ще се убедят хората за нещо.

Irresistible
снимка на Irresistible

Главният източник на информация за ваксините срещу КОВИД-19 за учителите е телевизията - 71.5% от анкетираните, както и различните интернет сайтове - 37.1%.

 

Твърде пенсионерски профил!

Поне да си признаят, че не знаят къде и как да търсят информация, вместо да се оплакват, че не получавали достатъчно данни.

 

ppipi7766

Биха, ама не са!

"Много ми се иска ама не ми се ще!

Когато И АКО има ваксина която наистина действа срещу повечето щамове ще се ваксинират.

Аз също.

Pojar

То си е написано: "Учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация."
А такава няма все още.

редник

Предполагам, че ако дойде "Спутник" - ще има опашки...

редник

Учителите са най-нискоинтелигентната част от хората с висше образование работещи по специалността си.

 

Andrij,

 

Не Ви прави чест подобно мнение!

Места за учители има - станете учител и ще вдигнете нивото!...

Pojar

Не искам да споря с теб или Андрий, но май той има резон.
Наистина ми се иска да греша.
Просто лично наблюдение над учителките на мойте деца.
И след като трябва да издържам семейството си сам не бих се отказал от работата си и да стана учител.
Ако им вдигнат заплатите може.

capa_dokia

А какво ли си мислят учителките за родителите на твоите деца?

dobadoba

То учителите едно на ръка.

НО защо не питат защо над 50% от лекарите и мед. персонала не ще?..

И не само в БГ.

⚓️

Pojar

За да спестя мъките на всички ще коментирам.
Ковидистите ще кажат, че са необразовани, зомбирани, българи, тъпаци.....

Анти такива ще ти кажат, че не искат, защото е нещо, което не е тествано, не го искат, мерси, ти си го сложи......
Те така.

dobadoba

Pojar,

Една статия от преди година. С повод за размисъл(La France):

https://segabg.com/hot/category-foreign-country/vaksinata-da-se-izprobva-afrika-predlagat-frenski-lekari

Статия от декември(Россия):

https://www.bgonair.bg/a/4-world/211652-lekari-v-rusiya-chakaha-zhelaeshti-za-vaksina-takiva-obache-ne-se-poyaviha

Януари(Deutschlad):

https://www.dw.com/bg/в-германия-някои-лекари-и-болногледачи-не-искат-да-се-ваксинират-защо/a-56192545

⚓️

За протокола: посочените от мен статии са само евентуална причина лекари/учители/полицаи/военнни и т.н. да не се ваксинират. Всеки има право на индивидуален избор.

 

редник

capa_dokia,

 

Бихте ли пояснили?...

Pojar

Обърка темата 

kaily
снимка на kaily

Учителите не искат да се ваксинират, но и не смеят явно да откажат, затова шикалкавят - ама разбира се, че искаме, с най-голямо удоволствие, ама търсим информация да сме сигурни...

А информацията е, че след ваксините в Европа до 13 февруари са починали над 1500 човека

Pojar

Точно казано.

Pojar

Няма да се ваксинирам за Ковид 19 с ваксини, създадени преди 5 месеца, неизпитани в пълната им тестова среда и одобрени по надлежния ред, а не заради екстремните обстоятелства. 
Не се страхувам от Корона вируса, защото така съм научен, да не се страхувам а да приемам предизвикателства.
Навремето професита ми беше пожарникар и не се страхувах да поемам рискове.
 

ppipi7766

Ниакаква багодарност, дигнаха им заплатите многократно и всепак:

56% от учителите не биха се ваксинирали даже и да получат информация за ваксините.

Незначителен детайл е че ако получат информация 99% няма да се ваксинират.😁

Обаче баце ги усети и ги заключи по къщите.

Училищата ще отворят последни след фитнесите, кръчмите че даже и след публичните домове ( ако са затваряли изобщо).

Pojar

ти се базикаш
те са просто учители

Pojar

да ти обяснявам ли тая дебелата на снимката какви лични проблеми има?

levent

Толкова смешна, колкото и тъжна картина. Проблемът не е само с учителите, той е с цялото общество, вкл. и медицинския персонал. А той е следният: Всички тези хора всъщност черпят доста информация от интернет, изключително са "загрижени" за странични ефекти от ваксинацията или" не се боят от Ковид-19". Като лекар бих искал да ги попитам: всичките тези хора знаят ли що за чудо е това "вирус", какво е бактерия, какво е гъба, какво р Рикестия, какво е Прион?  и т. н... Какво е ДНК, Какво е РНК? Как вирусите или бактериите се предават от човек на човек, как можем да де предпазим, що е това ваксина?Как се създава? Каква е историята на ваксините, какви ваксини са ни правени като деца и с каква цел? Какви болести грозят неваксинираните, каква би била  полза от ваксината, каквъв е рискът от всксинирсне, какъв е от боледуване? Виждал съм мноооого хора заразени с коронавируса и как напълно здрави хора си отидоха  от този свят за седмица-две, как прекаралите тежко болестта не могат да се възстановят напълно с мЕсеци. Виждал съм мнозина които го прекарват и като грип. Но не знам, не знаят и специалистите какви ще са дългосрочните последици от инфекцията, дали това ще увеличи случаите на рак и други болести- твърде възможо е, като се има предвид че често някои заболявания  като рак, астма, ревматизъм, диабет и т. н имат връзка с прекарана вирална инфекция. Но най- страшното за сега при Коронавируса е, че човек не може да знае как ще я прекара инфекцията. Ами който не иска нека не се ваксинира- но за този избор трябва да има някои последствия, понеже става дума и за застрашаеане на цялото общество, тези които са уязвими, тези които биха умряли от Коронавируса. Щом като всички търпим разни лишения вече от година, а не искаме, нека тези които не искат да се имунизират да търпят някакви подледствия- ограничаеане на "правото" на пътуване , посещаване на концерти и тем подобни. На края ще кажа че знам още нещо- че вирусът на невежеството се оказа по- силен и устойчив в обществото, всъщност и по- опасен. Уважаеми дами и господа, съжалявам да Ви съобщя че учените  не успяха да открият ваксина илк лек против този вирус. При някои той се предава по наследство, но мнозина се разболяват от него по- късно, особено в днешни времена, когато всеки има достъп до всяка информация, много хора се заразяват с него и за тях няма много надежда. Никой не е застрахован. В статията казват че плловината от учителите страдат от болестта . Какво по-лошо от това за едно общество?

Влез или се регистрирай за да коментираш