Quantcast
6 на матурите ще носи 100 лв. месечно на студентите в 12 специалности | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

6 на матурите ще носи 100 лв. месечно на студентите в 12 специалности

М.г. 198 младежи са получавали допълнителна стипендия, т.г. могат да се подкрепят 4500 души
2 636
 Илияна Кирилова
Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за икономиката области с недостиг на висококвалифицирани кадри

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности. Това съобщават от просветното министерство относно съществуващия от м.г. стимул за най-добрите студенти, избрали да учат в дефицитни откъм кадри професионални направления.

Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната. Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат равен или над средния за страната успех по български и са сред първите 30% по успех на втората матура по математика, по физика или по химия.

Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование. Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от някое от следните професионални направления - "Педагогика", "Педагогика на обучението по…", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство". В списъка влиза и защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия".

Тези стипендии ще се изплащат за втори път. През миналата година 198 студенти са получавали месечно по 100 лева, съобщават от МОН за мярката, чиято цел е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.

Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Топ университетите в света приемат 900 от най-подготвените българчета
Реформата във висшето образование се отлага
Зрелостници умуваха върху демографската криза в България

29.08.2022

1092