facebook
twitter

Просвета

Хиляди зрелостници молят МС да им разреши тържествено изпращане

"Искаме изпращане в дворовете, не бал. Големи хора сме, на по 18-19 г. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност“, кават младежите
663
 Снимка: Архив

Хиляди зрелостници, които тази година по принуда ще завършат средното си образование дистанционно, поискаха правителството да им разреши да бъдат изпратени тържествено, разказва Нова телевизия.

Над 15 хиляди абитуриенти се събраха във Facebook и написаха писмо до МС молба да им позволят поне изпращанията в двора на гимназиите, които за тях са особено емоционален момент в живота. "Преживяхме много трудности. Нямаме възможност да се разходим в училищния коридор, да отидем в двора на училището, да се видим помежду си. Това са последните ни мигове, които ни се отнемат и ние ги прекарваме вкъщи пред лаптопа“, казва Симона Бонева от столичното 18-то средно училище, създател на групата “Изпращане 2020".

На нейното мнение са и доста от завършващите през тази година. Калина и Йоанна от Математическата гимназия в Хасково разказват как цяла година се готвят за последния ден в училище. "Още от започването на 12-и клас мисълта ми беше за роклята, за гримовете, за прическите. Не съм само аз така. Чакахме месец май да дойде. Той дойде, но по друг начин", казва Калина Ленкова.

В специално създадена Facebook група Симона и още над 15 хиляди абитуриенти се обръщат към правителството с молба да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Те посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва необходимата дистанция. "Това е голямо, открито пространство. Искаме изпращане, не бал. Знаем, че бал не е разумно да се прави в този момент. Големи хора сме, на по 18-19 години. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност“, казва Симона.

От просветното министерство обаче засега са предпазливи и смятат, че най-важно е да не се поема какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници. „Най-ценният момент на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на училищното знаме. Това може да стане и виртуално", коментира зам.-просветният министър Таня Михайлова. По думите й обаче това не означава, че ако всичко е наред и има възможност, няма да може да се предаде знамето и при дипломирането. "Всичко зависи от обстановката. Човек е устроен така, че иска предвидимост. Ние обаче сме отговорни хора и няма как да кажем нещо, което евентуално не би се случило“, заяви Михайлова.

На въпроси на "Сега" от МОН коментираха, че препоръчват младите хора да се съобразяват с правилата и да пазят здравето си и това на близките си. Оттам посочиха, че организацията на подобни тържества е в правомощията на училищните ръководства, като евентуално предаването на знамената и изпращанията могат да се случат и септември, когато учениците, вече станали студенти, идват да видят учителите си.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Детски градини интерпретират посвоему указанията на МОН
Столични абитуриенти празнуват с димки края на училището
И частните образователни центрове искат да отворят врати

22.05.2020

688 1

Коментари

Хулиган

При хунтата на калинките изпращането занапред ще става на Терминал 1 и 2...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/intelig...

cymen

Аааа, групова пиячка може, групово учене - не. Цветът на нацията.

BL.N.Lmt

А ве баловете да се изнесат в планината на открито

6 ч. сутринта до 6 вечерта на чист въздух и слънце.

 

Нещо което не търпи отлагане Болниците, Медицински Персонал, Парична Ренумерация  за 100% от персонала в болничните заведения заети с 

с лекуване на болни от "Wuhan Covid 19" вирус

Реорганизация и достойно заплащане за Медицинския Персонал в България.

 

Този недоимък е най-страшен - липсват медици

Емилия Милчева

12 / 05 / 2020 1673 Дойче веле

 

©Надежда Чипева

Вече пламнаха няколко болници в България. Все повече лекари са заразени с опасния коронавирус. А медицински персонал не достигаше и преди пандемията. Достъпът до медицински грижи стана още по-невъзможен, коментира Емилия Милчева за "Дойче веле".

В много държави вече се дискутира дали кризата с коронавируса не е и възможност за реформа на здравните системи, за да бъдат по-адекватни и устойчиви в отговора си на бъдещи външни шокове. В САЩ, в светлината на предстоящите през ноември президентски избори, необходимостта от основна реформа в политиките на здравеопазване вече е част от предизборната кампания. В Европа темата също набира скорост, а експерти смятат, че условията на труд трябва да станат ключова цел на единния пазар с акцент върху здравните специалисти.

Искания за здравна реформа няма

В България за здравна реформа - с оглед на уроците от пандемията - се мълчи. БСП и президентът Румен Радев настояват за план за излизане от кризата, управляващите обсъждат цените на шезлонги и плажни чадъри, нови компенсаторни мерки, но здравеопазването, изглежда, е табу и за власт, и за опозиция. Тази седмица предстои приемането на ново, постизвънредно, законодателство, с което се изменят десетина закона, но с нищо не се подобрява устойчивостта на здравната система.

Последните данни от снощи сочат общо 1965 болни, 11% от тях медици, 385 настанени в болници, от които 58 - в интензивни отделения. "Тенденцията се запазва, каквато беше", каза по bTV шефът на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски. Мерките междувременно се разхлабват. Слънцето грее. Предпазливо се запълват изнесените навън маси на заведенията, парковете се оживяват от обичайната глъчка. Животът май изглежда отново като онзи преди COVID-19.

Огнища на зараза

Вирусът не си е отишъл, а системите на здравеопазването и хората, работещи в тях, ще продължат да бъдат под натиск и заплаха от заразяване с COVID-19 поне и в следващите 12 месеца, в отсъствието на ваксина или друго ефикасно лечение. Почивка за тях няма, а в няколко града персоналът в областните болнични заведения е на ръба на изтощението - заради многото работа и болните колеги. И ако предпазни средства могат да бъдат осигурени чрез внос или собствено производство, медици няма откъде да бъдат внесени.

Сред огнищата на зараза - старчески и социални домове, гета, вече са и болниците. Последният случай от вчера отново го потвърждава. В родопското село Осина почина онкоболна жена, завърнала се от лечение в столична болница. От нея се е заразила медицинска сестра от селото, вече настанена за лечение в МБАЛ - Гоце Делчев. Според близките ѝ починалата онкоболна се е лекувала в болница "Свети Иван Рилски". В същата болница се бяха заразили и трима души от Бургас, които също са били на химиотерапия, заради което болницата бе обявена за проблемна още на 21 април от ген. Мутафчийски. Но вече е 11 май, а пациенти още се заразяват.

В началото на извънредното положение болниците не бяха осигурени с маски, защитни облекла, дезинфектанти, изолационни носилки, така че пациентите да не разнасят вируса из болницата. В най-големия спешен център в България - "Пирогов", заразени са 50 медици, двадесет от които хирурзи. Пламна болницата във Видин - над 12% от персонала вече е с коронавирус, а оттам заразата бе пренесена в два дома за възрастни хора и в социално жилище за младежи с увреждания. Местните власти отправиха призиви за медици доброволци, но до момента желаещи да работят в МБАЛ "Света Петка" няма - макар екип на Военномедицинска академия да я дезинфекцира изцяло и независимо от медийните уверения на здравния министър Кирил Ананиев, че лекари могат да бъдат "пренасочени".

Така и няма пренасочени към болницата в Ямбол, където капацитетът на двете отделения за пациенти с COVID-19 e запълнен, а в града има огнище на зараза - ромският квартал "Райна Княгиня". Впрочем от ямболската болница още преди година алармираха, че в една пета от отделенията не достигат специалисти. В условията на пандемия е още по-страшно - от миналата седмица кметът на Ямбол и ръководството на лечебното заведение отправят апел за "поне петима лекари и 8-10 медицински сестри" в помощ на ямболските медици.

Дефицит на специалисти

Борбата с пандемията изостри проблем, от който българската здравна система страдаше и преди - дефицит на специалисти, остра липса на сестри, особено реанимационни, и регионални диспропорции в достъпа до здравни грижи. В провинцията, дори в повечето областни центрове, специалисти не достигат. Миграцията на лекари и сестри, определени като най-мобилните специалисти в ЕС, засилва още повече различията в капацитета на здравните системи на страните членки. Според публикация на European Policy Centre само за последните 10 години почти 85 000 лекари и над 90 000 медицински сестри, получили квалификацията си в страни от Източна и Южна Европа, са заминали на работа към държавите на запад и север.

В предаването "Неделя 150" на БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че правителството има "трайна политика при решаването на проблема с човешкия ресурс", а доказателство за това е, че "вече втора година предлага на МОН увеличение на броя на местата по медицина, особено за специалността на медицинските сестри". Предлага, но какво се утвърждава?

Например за учебната 2019/2020 МЗ е поискало поне 960 места за медицински сестри. В проекта на Министерския съвет са били само 618, в крайна сметка разрешените са 714. А практика на просветното министерство е да отпуска повече места за студенти по медицина, отколкото за медицински сестри - въпреки че броят на лекарите в България надвишава незначително този на сестрите. За да функционира ефективно системата, съотношението трябва да е поне 2:1, беше обяснил самият Ананиев в парламента миналото лято.

Достъпът до здравни грижи е влошен

Пандемията ще затрудни, а за някои ще направи и невъзможен достъпа до здравни грижи. Причината е, че много лекари специалисти, както и стоматолози, вече изискват PCR тест, направен 48 часа преди прегледа. Цените на тези тестове варират между 120 и 150 лева и се заплащат от пациента. За една част от българите тази сума е непосилна в условията на криза. Така, дори и здравноосигурени, те няма да получат навременно диагностициране или друга здравна услуга. Това може да доведе до още по-голямо влошаване на и бездруго лошия здравен статус на българите.

Пандемията заличи и друго - дали приетият с коронавирус пациент е плащал или не здравните си осигуровки. За лечението плаща здравната каса, чиито приходи се формират от събраните здравни осигуровки и дотации от държавния бюджет и са предназначени за разходи, направени от здравноосигурените.

COVID-19 свари неподготвени държавите. Но в разчетите за здравеопазване за догодина на този проблем ще трябва да се търси решение. Ако ли не, ще е поредното замитане под килима. Нещо като дезинфекцията от въздуха на ромския квартал в Ямбол, която няма да реши проблемите с лошите санитарни и битови условия в гетото, нито ще спре заразата. Но пък властта отчита мерки

sega_reader

"тържествено изпращане"

Хм.

BL.N.Lmt

Достатъчно Българският Премиер да не му споменавам името е целувал з##н##а на Германия и лично госпожа Merkel.

 

Посланикът на Малта казва, че Меркел 'изпълнила мечтата на Хитлер за контрол над Европа'

 

Посланикът на Малта във Финландия, е бил принуден да напусне поста си, след като каза, че Ангела Меркел Германия "извършва мечта на Хитлер", да "контролират Европа" 

 

https://www.breitbart.com/europe/2020/05/11/malta-...

 

"Кой ще спре на Ангела Меркел? Тя извърши мечта на Хитлер! За да контролира Европа", - допълни той.

Малта, която е бивша колония на короната на Британската империя, е била център на присъствие съюзници в Средиземно море през по-голямата част от войната и нейното население е наградено колективно с population was bestowed with a collective George Cross 

все още краси националния флаг днес.

Въпреки това забележките на съвременния посланик не са добре приети нито в Берлин, нито в малтийски столицата ла валета, където министърът на външните работи на Эварист Бартоло съобщава вестник" Times of Malta, че му е било наредено да се оттегли от този пост, и обеща, че германците ще получат извинение за неговата "нечувствителни" характер.

 

Въпреки богато украсени понятия, в които те са изразени чувствата на посланика — вече е потвърдено, че той се оттегля — не са уникални в Европа, както и такива коментатори като британски Питър Хитченс, предполагат, че Европейският Съюз, в частност, е "продължение на Германия с други средства" .

Германия, наистина, изглежда с големо влияние и в рамките на ЕС, с канцлер Меркел — в момента, ползващи четвърти пореден президентски мандат, въпреки че и от нейна страна са принудени в така наречената "Голяма коалиция" с традиционните Социално-демократическата партия съперници — като особено голямо влияние върху блок с едностранно решение на неограничено количество твърди бежанци през 2015 година.

Въпреки че поканата е била, технически погледнато, само в Германия, тази стъпка е имала огромно влияние върху граничните държави-членки на ЕС и държавата, изправени между тях и Германия, — много от които се оказаха застрявшими с голям брой нелегални имигранти, когато кризата излезе от контрол и Берлин затвори шлюза.

Предложението на Меркел за решение на тази криза се състоеше в това, да наложи принудителното преразпределение на квотите за имигранти на други държави-членки на ЕС в Европейския Съвет, дори ако те напълно се противопоставят на решения за отваряне на границите на първо място — стъпка, която все още се обсъжда в съдилищата на ЕС

greenville

Позволете на децата поне да се съберат в училищните дворове за малко, дами и господа управляващи!

Както самите те казват-вече са големи, разбират постъпките си,  носят  отговорност за тях. 

Вярно, тази година пропуснахме Цветница и Великден, но догодина ще празнуваме отново. 

А те няма да могат.Завършването на учикище е веднъж в живота.

Не им отнемайте това!

.......

Не знам кой сътвори спектакъла Коронавирус. 

Специалистите се люшкат от едната до другата крайност

-от създаден в лаборатория до човек изяде един прилеп;

- от преболедувалите създават имунитет до болестта може да се повтори

-от няма лечение до създаване на ваксина

-и т.н и т.н

За нас, простосмъртните остава само да гадаем, анализирайки парченцата информация, до които се добираме и от знанията, получени в университетите.

Които и да са тези шепа хора, облечени в изключителна власт  вярвам, че един ден ще си платят за хаоса по света. Вярвам го толкова силно, колкото вярвам, че света е създаден дуален- добро и зло, ден и нощ, черно и бяло, ин и ян.

 

 

 

 

 

Каубой
снимка на Каубой

Вярата е хубаво нещо. Владимир Высоцкий - Песня о переселении душ 

„Суетата ми е любимата на греховете“, каза героят на Ал Пачино във филма „Защитникът на дявола“. E, бих го превел Адвокат, но смисъла и тъй е ясен.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×