Quantcast
Холограмният стикер от дипломите за висше образование отпада | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Холограмният стикер от дипломите за висше образование отпада

Истинността на документите ще се удостоверява чрез реформирания Регистър на действащите, прекъснали и завършили студенти
517
Идеята за поставяне на холограмен стикер на дипломите е била чрез него да се удостовери тяхната истинност

Да отпадне изискването за поставяне на холограмен стикер на дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование. Това предвижда проект за промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища, съобщават от МОН.

Първоначално идеята за поставяне на холограмен стикер на дипломите за висше образование е била чрез него да се удостовери тяхната истинност. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол на издаването на дипломи, които служат за проверка и удостоверяване на автентичността им, обясняват от министерството.

Оттам посочват, че регистрите за висше образование вече са оптимизирани. Предстои и въвеждане на изцяло нови функционалности на Регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. "Чрез тази реформа той ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване истинността на издадената диплома за висше образование", мотивират се от ведомството.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България. Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите, уверяват още от МОН.

 

Още

Търсачи на лесни дипломи или мозъци - какви студенти от чужбина искаме
Реформата във висшето образование се отлага
Правото отново тръгва от ширпотребата към блясъка