Quantcast
И карантинираните ученици ще могат да се явят на изпит | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

И карантинираните ученици ще могат да се явят на изпит

Точните указания на МЗ се очакват около 5 май
421
 Илияна Кирилова
Т.г. се очаква и зрелостниците, поставени под карантина, да имат право да се явят на матура в отделни класни стаи

Учениците, поставени под карантина заради болен съученик или учител, но са здрави, най-вероятно ще могат да се явят на предстоящите изпити и матури. Това ще става в отделни самостоятелни помещения, при спазване на строги противоепидмични мерки. Такова запитване е направило просветното министврсто до здравното, като се очаква до около 5 май от ведомството на министъра в оставка Костандин Ангелов да потвърдят тази възможност.

Родители бяха много притеснени заради опасността децата им, поставени под карантина, да не могат да се явят на национално външно оценяване или матура. Миналата година седмокласниците, които трябваше да пазят дома заради болен съученик или учител, бяха изолирани в самостоятелни стаи и успяха да положат изпит. За зрелостниците обаче нямаше такава опция - те се явиха на т.нар. поправителни матури в края на август. Изпитите за 4 и 10 клас пък бяха отменени заради дистанционното обучение. 

Тази година, ако здравното ведомство одобри предложенията на МОН, се очаква всички ученици - в края на 4, 7, 10 и 12 клас, които са поставени под карантина, но са здрави, да могат да се явят на съответния изпит, за да не бъдат лишени от възможност за кандидатстване. Мерките вероятно ще бъдат подобни като м.г. - дезинфекция, дистанция между учениците, отделни потоци за влизане и т.н. 

Резултатите от НВО-то в 4 клас са важни за кандидатстване в математическа гимназия, а тези от изпита в 7 клас - за прием в гимназия (кандидатстването за прием в 8 клас вече е задължително за всички седмокласници, като дори тези с нула точки на НВО-то, биват приети някъде, но шансът да влязат в желаното училище е толкова по-голям, колкото са по-високи резултатите им от изпита). Оценките от матурите от години вече служат за вход в университет, като т.г. зрелостните изпити ще са вход за 41 висши училища. Десетокласниците от обединените училища пък се нуждаят от НВО, за да продължат в 11 клас в друго училище.

Изпитите по български и по математика в 4 клас са насрочени за 27 и 28 май, а тези в 7 клас - на 16 и 18 юни. Матурите за зрелостниците са на 19 май - по български език и на 21 май - по избор, а НВО за 10 клас - също на 16 и 18 юни.

 

В ОЧАКВАНЕ

Родители, ученици и учители тръпнат в очакване да разберат дали тази година, подобно на миналата, на изпитите ще има намаляване на учебния материал заради онлайн обучение. От МОН трябваше да анализират колко от учебния материал е преподаден до момента в различните училища в страната, като до края на април се очакваше това решение да бъде съобщено. Поне досега, просветният министър е на мнение, че няма изоставане, затова и няма причина изпитният материал да бъде редуциран. Такава е позицията и на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", но пък много учители виждат дискриминационно отношение към тазгодишния випуск, ако не бъде третиран като миналогодишния.

Още

На матура под карантина - без тест, с маска и в отделна стая

18.05.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1074
Краят на учебната година ще е различен за всяко училище
Шепа чиновници са на път да вгорчат летния сезон