Quantcast
МОН препоръча 4 критерия за избор на ученици за безплатен отдих | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН препоръча 4 критерия за избор на ученици за безплатен отдих

Сред тях може да са продължителността на онлайн обучението, представянето на ученика, социалния или здравния му статус
12 595
 Илияна Кирилова
Почивката е едната страна на програмата. По нея са предвидени и широк кръг културни занимания - творчески работилници, танци, посещения в музеи, кина и др.

Просветното министерство ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това могат да бъдат например продължителността на обучението от дистанция, представянето на ученика в учебния процес, социалния и/или здравния му статус. Това съобщиха от МОН след проведено вчера заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование. 

Както наскоро бе обявено, държавата смята да изпрати 30 000 ученици на безплатна почивка на море или планина, заедно с придружители, като за целта ще отпусне 15 млн.лв. Целта е както да се подпомогне туристическия бранш, така и да се насърчи възстановяването на комуникацията между учениците заради дългото дистанционно обучение.

В проекта на новата програма от МОН не заложиха критерии, по които да бъдат избирани въпросните ученици, като оставиха свобода на училищните ръководстват, в лицето на педагогическите съвети, да преценяват това заради спецификата на всяко учебно заведение. Поставиха само ограничение училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал да изпращат на безплатна почивка не повече от 12 участници, вкл. придружителя, а по-големите училища - до 165 участници заедно с придружителите. 

Масово обаче директори се оплакаха, че липсата на критерии прави задачата им да подберат учениците доста трудна, освен това винаги някой може да се почувства дискриминран. Затова въпросните възможни критерии - колко дълго е бил ученикът в онлайн обучение, какво е нивото му в училище, както и какъв е социалният и здравният му статус - ще бъдат включени в Националната програма "Отново заедно" по предложение на социалните партньори. В момента тя е на етап обществено обсъждане до 15 юни т.г. 

Другото желание на директори и синдикати обаче - да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на програмата - не е било удоволетворено. "Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма", е посочил министърът на образованието и науката Николай Денков. Затова и "Отново заедно" ще се реализира по досегашния ред. А министърът е предложил междувременно да се работи по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.   

Според социалните партньори заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията. "МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта", смята министър Денков.

Преди дни някои директори изразиха мнение, че масово учителите няма да искат да се включат в програмата, тъй като не е уреден добре въпросът със заплащането им. "Надницата им за един работен ден е 80 лева, би трябвало да е поне двойно повече, защото те са 24 часа на работа", коментира Асен Александров, директор на 51-о училище пред БНТ. По думите му половината от тези 160 лв. трябва да дойдат от туроператорите в рамките на осигурената от държавата сума, която за 10 деца и учител е 5500 лева, а другата половина да са от заплатата, която получават като учители.

 

Още

Някои ученици са ощетени при кандидатстване във ВУЗ
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИТЕ В ТОКИО 2020 - 24 ЮЛИ

23.07.2021

252
Всеки трети ученик е "проспивал" онлайн уроците