Quantcast
МОН публикува отговорите на изпита по математика за 4 клас | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН публикува отговорите на изпита по математика за 4 клас

Резултатите на най-малките трябва да са готови до 7 юни
1 386
 Илияна Кирилова

Просветното министерство публикува верните отговори на националното външно оценяване по математика за 4 клас. 

Днес близо 58 000 четвъртокласници се явиха на традиционния изпит по математика. Той започна в 10 ч. и продължи един час. Включваше 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор, 5 - с кратък свободен отговор, имаше и 1 текстова задача с практическа насоченост. 

Изпитът проверява доколко децата са научили алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и дeлeние, могат ли да работят с мерните единици, познават ли геометричните фигури и техните елементи, могат ли да описват ситуации от реалния свят с математически модели. Освен прилагане на изученото учебно съдържание, решаването на текстовите задачи предполага и изява на личностни качества – логическо мислене, съобразителност, наблюдателност, посочиха от МОН.

"Децата до 4 клас обичат повече математика, отколкото български език и литература. Дори бих казал, че може би резултатите по математика ще бъдат и по-добри. В пети клас става голямата беля - тъй като им е много сложна математиката, започват да не я обичат", коментира пред БНР Асен Александров, директор на 51-во училище "Е. Багряна". 

Резултатите се очаква да бъдат обявени на 7 юни.

 

БЪЛГАРСКИ

Вчера 4-класниците се явиха на НВО по български език. Имаха диктовка, която трябваше да провери уменията им за прилагане на изучени правописни правила, както и 10 езикови задачи с избираем отговор към нея. Учениците имаха текст за четене с разбиране с още 10 тестови задачи към него, както и задача за създаване на кратък текст. Верните отговори от изпита може да видите тук. 

 

 

Ключови думи:

НВО, математика, 4 клас, 2022

Още

Нилс Абел е Моцарт на математиката

12.08.2022

391
МОН дава шанс на 7-класници, пропуснали НВО по болест

29.07.2022

190
България е с 5 медала от олимпиадата по математика в Осло

15.07.2022

2242