Quantcast
Омбудсманът поиска просветният министър да отмени матурите | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Омбудсманът поиска просветният министър да отмени матурите

Изпитите за IV и X клас да отпаднат, а материалът по математика и български за VII и XII клас да се съкрати, настоява обществената защитничка
774
 Илияна Кирилова
Родителите се тревожат, че децата са имали много малко часове в клас и че ученето онлайн не е достатъчна подготовка за изпитите.

Националният омбудсман Диана Ковачева реши да подсети министъра на образованието, че ученици и родители тръпнат в очакване да научат какво ще стане с матурите тази година.

Миналия декември по време на форум за дистанционното обучение министър Красимир Вълчев обяви, че заради пандемията и странното протичане на учебния процес МОН обмисля съкращаване на част от изпитния материал за VII и XII клас. "До момента обаче няма никаква яснота, което внася напрежение сред децата и родителите им", посочва Ковачева в писмо с препоръки, адресирано до министъра. 

В посланието си обществената защитничка настоява да бъде редуциран изпитният материал по български език и литература и по математика за националното външно оценяване за седмокласниците, както и за държавните зрелостни изпити на дванайсетокласниците. Освен това Диана Ковачева настоява министерството отмени матурите за учениците от IV и X клас, както направи миналата година.

Тя изтъква, че отправя тези препоръки, тъй като получава все повече жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват притеснения, че изпитите ще да прекалено трудни за децата заради особеностите на дистанционното обучение и намалените часове. От  общо 95  дни през изминалата учебна година например шестокласниците са учили присъствено едва 22 дни, а от началото на сегашната учебна седмокласниците са сядали на чиновете само 33 дни, като ситуацията е подобна и за 12 клас, „Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, обяснява Ковачева.

В момента присъствените занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.  

„Бих искала отново да подчертая, че като национален омбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценно присъственото обучение и да осигури необходимото високо качество на образование“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.

 

Ключови думи:

ученици, матури, омбудсман

Още

Шах с матурите - още никой не знае какви ще бъдат
Обратно в час: Едни връщаме, други изчезват
Няма да има отменяне на теми за матурите