Quantcast
План-прием 2021/22: повече инженери, по-малко икономисти | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

План-прием 2021/22: повече инженери, по-малко икономисти

За издръжка на обучението на бъдещите студенти са предвидени 122.6 млн.лв.
811
 Илияна Кирилова
И УНСС не е подминат от орязването на местата за икономика

3.2% повече места за прием на студенти в родните университети предлага догодина просветното министерство. Държавата да субсидира обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на 39 941 студенти, от които 34 600 след средно образование, което е с 1256 души повече от настоящата година, предвижда проект на решение на МС за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните вузове за 2021/22 г.

От МОН обясняват, че предложението им за увеличаване на броя на бъдещите първокурсници - в общо 23 професионални направления - е в израз на политиката им за подготовка на повече кадри в областта на инженерните и компютърните науки. Най-голям е процентът на увеличение на местата в сравнение с 2020/21 г. в професионално направление Общо инженерство - 37.2%, следват Машинно инженерство - с 27.6% ръст на предложените за субсидиране места, Материали и материалознание - 20%, Химични технологии - 19%, Комуникационна и компютърна техника - 10.5% и др.

И за предстоящата академична година МОН предлага да бъдат намалени местата в професионални направления от областта на социалните, стопански и правни науки. В Администрация и управление намалението е с 11.9%, в Икономика - с 6.3% и др. 

Предложението за прием на студенти в държавните университите срещу заплащане е за 15 422 студенти, от които след средно образование 9 093.

 

ФИНАНСИ

Индикативният размер на средствата за издръжка но обучението на студентите и докторантите за първи курс на обучение е изчислен на 122.6 млн. лв. 20% от тях ще бъдат предоставени за студенти по Медицина за заплащането на разходите им за обучение по сключени договори с работодател. Тази година бе регламентирана възможността студентите по медицина, сключили 5-годишен договор за работа например с болницата, в която са били на стаж, да бъдат освобождавани от такси.

 

ДИАСПОРА

Местата за обучение на наши сънародници от чужбина в държавни висши училища са 2000 за степен "бакалавър" и "магистър" и 40 - за степен "доктор". 150 места за обучение ще се осигурят и за граждани на Република Северна Македония.

Ключови думи:

студенти, брой, 2021/22 г., МОН

Още

Някои ученици са ощетени при кандидатстване във ВУЗ
Всеки трети ученик е "проспивал" онлайн уроците
7 вуза ще получат допълнително пари заради изследователския си статут