Quantcast
Под 1% учители и ученици са карантинирани на старта на учебната година | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Под 1% учители и ученици са карантинирани на старта на учебната година

Най-висок е делът на преподавателите, които не са в училище заради пандемията, в област Търговище - 1.42%.
Обновена
1 063
 Илияна Кирилова
4-класниците от "в" клас в СУ "Вела Благоева" във Велико Търново минават на онлайн уроци от 17 до 24 септември

Под 1% учители и ученици са под карантина в началото на учебната година, показват данни на МОН.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от COVID-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0.66 % от общия брой педагогически специалисти в страната. Най-висок е делът на карантинираните преподаватели в област Търговище - 1.42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0.33%) и Русе (0.39%).

Още по нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната - 0.31%. Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград - по 0.53%.

Министерството на образованието и науката има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация. Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни.

Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия, казват от МОН. Оттам припомнят, че решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Един от класовете, минал под карантина, е 4-и "в" клас на средно училище "Вела Благоева" във Велико Търново - учениците в него преминават в обучение от разстояние в електронна среда от днес - 17 септември до 24 септември, защото са били контактни на учител с положителна проба за Covid-19. Това съобщиха от учебното заведение, цитирани от БНР. Това е първи случай в областта на преминаване към дистанционно обучение за тази учебна година.  

По данни на Регионалното управление на образованието в областта 43% от учителите и непедагогическия персонал са ваксинирани или са преболедували от коронавирусната инфекция, а една трета от учителите се се подложили на бързи антигенни тестове преди началото на учебната година.  

 

КУРИОЗ

В рамките на денонощие учител от Плевен е получил различни резултати от изследване за COVID-19. Първата му проба е положителна, а следващите две - отрицателни. Въпреки това той е под карантина, семейството му също, разказа БНТ. На 14 септември Николай Стоев доброволно си направил изследване за COVID-19 в РЗИ. Останал изненадан, когато по телефона му съобщили, че антигенният му тест е положителен. И понеже се чувствал напълно здрав, се усъмнил в резултата. Повторният му тест, направен от личния му лекар същия ден, бил отрицателен. На следващия ден си направил още един тест в частна лицензирана лаборатория за по-голяма сигурност - отново отрицателен. "Редно ли е да ме отклоняват от учебните занимания и моите колеги да поемат моята работа, когато аз съм здрав, прав и трябва да изляза в болнични? И с този документ, колкото и да звучи несериозно, аз мога да изляза в чужбина", казва Стоев. От здравната инспекция в Плевен обаче обясняват, че това няма как да стане, защото Николай Стоев вече е регистриран в електронната система, а след проучване на контактите му, ще му бъде връчен и документ с предписание за спазване на карантината. "Може да има разминаване и в минути, защото вирусът е подвижен и зависи моментът, в който е взета пробата - дали се намира в носоглътката, или е преминал вече и е отишъл надолу в белите дробове", обясняват здравни инспектори. При подобни случаи за верен винаги се приема първият тест, казват от РЗИ-Плевен.

 

 

 

Още

Хапчето срещу ковид Paxlovid бе разрешено в Европа

27.01.2022

Обновена

Вестник ''Гардиън''

4159
Нийл Йънг с ултиматум към Spotify: или аз, или антиваксъра Роган! 

26.01.2022

676
Близо 10 000 са новозаразените с коронавирус

27.01.2022

Обновена

2095