Quantcast
Синдикат иска 5-10 г. управленски стаж за училищните директори | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Синдикат иска 5-10 г. управленски стаж за училищните директори

Бъдещите школски началници да имат 5-10 г. управленски стаж, настояват от "Образование" към КТ "Подкрепа"
6 339
 Илияна Кирилова

За образователен ценз в областта "управление на образованието" настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Според тях задължително кандидатите за школски началници трябва имат и управленски стаж от 5 до 10 г. като заместник директор, съветник на директора, ръководител направление "Информационни и комуникационни технологии" и други управленски длъжности.

Повод синдиката да напомни за своите изисквания към директорската длъжност станаха приетите на второ четене на в просветна комисия промени в закона за училищното образование, с които се забранява политическата и партийна дейност в училищата.

От "Образование" приветстваха акцията за деполитизация на управляващата коалиция, но изразиха дълбоко съмнение, че само с текстуални промени "ще се овладеят зловредните партийни интервенции срещу образователни институции и намеси в назначенията на директори и началници на РУО". Според тях именно залагането на изисквания, като например за образователен ценз в областта на управлението, ще могат категорично да минимизират партийните влияния. "Мандатността в тази длъжност, макар и в неограничен цикъл, би повлияла положително", смятат още от профсъюза. Към момента сред управляващите партии няма единно мнение относно въвеждане на мандатност за директорите - ИТН са "за", ДБ И БСП са по-скоро против, от ПП нямат еднозначна позиция.

От синдикат "Образование" са на мнение, че са нужни промени и в комисията за назначение на директори. "Нейният състав е по-скоро партиен, отколкото независим. Синдикат „Образование“ предлага експертност във философията на тази комисия, която може да се гарантира от представителните синдикати, много повече от представителите на обществения съвет без педагогическо образование", коментират от синдиката. Оттам са на мнение, че игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост.

Покрай новите текстове за деполитизацията, депутатите приеха и нов текст, свързан именно с назначаването на директорите. Според него "длъжността "директор" в държавните и общинските институции ще се заема въз основа на конкурс, проведен при условията и по реда на Кодекса на труда (както досега), но и по условията "на наредба, издадена от министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на младежта и спорта и с министъра на културата". И в момента има правила за начина, по който се провеждат конкурсите за директори, и за състава на комисиите, които ги избират, но те не са регламентирани строго в даден нормативен акт. Идеята е сега те да бъдат обединени в наредба, която при всички случаи ще въведе нови елементи. какви ще са те, предстои да видим.

 

Промяна и при шефовете на РУО

Длъжността "началник на РУО" сякаш не е мандатна, но често следва мандата на управляващите партии, посочват още от синдиката. Според тях това се случва, защото и при тях не доминират професионалните изисквания. "Регионалните управления на образованието в областните градове като философия трябва да изпълняват методическа и административна дейност, но на практика често сменят приоритета си, като се превръщат в партийно-репресивен орган към някои директори и образователни институции. Промяна можем да търсим в правилата за Началник на РУО и участието на синдикати и работодателски организации в образованието в структурирането на комисиите по назначение на началници", смятат оттам.

 

 

 

 

Още

450 конкурса за директори на училища спират заради съдебен спор

11.08.2022

1113
Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

11.08.2022

Обновена

5757
Директор на болница обяви 1,4 млн. лв. годишна заплата

11.08.2022

Екип на Сега

12878