Quantcast
Учителката, наказвала със заплюване, е с предупреждение за уволнение | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Учителката, наказвала със заплюване, е с предупреждение за уволнение

Детето е преместено в друго училище и с него работи психолог
1 483
 Илияна Кирилова

Учителката Вера Маратилова, наказала ученик със заплюване, е с предупреждение за уволнение. Това е съобщила пред dariknews.bg директорката на училище „Проф. Иван Батаклиев“ Даниела Кемчева. По думите й Маратилова съжалява за случилото се и е обяснила, че в края на работния ден е изтървала нервите си.

Шефът на РУО - Пазарджик Валентина Кайтазова пък е коментирала, че съжалява за случилото се и поднася извиненията си на родителите на детето. „Недопустимо е подобно поведение от страна на учителката. Има друг начин и друг ред, по който децата да бъдат наказвани”, подчертава Кайтазова. Според нея става дума за нелепа ситуация, при която преподавателката е реагирала неадекватно. До този момент срещу нея не е имало сигнали и оплаквания от родителите, които много я харесвали. „Надявам се да е инцидентен случай. Предстои в училището да се организира родителска среща, да се проведат разговори по повод на това, как следва да се процедира с деца, които не спазват реда в училището, за да може да се избягват подобни ситуации в бъдеще”, посочи Валентина Кайтазова.

„Преподавателката е невероятен и иновативен учител, тя е добър педагог с 25 години педагогически стаж и има подкрепата на родителите. Те внесоха подписка в нейна защита”, казва и Кемчева. По думите й учителката е провела родителска среща и се е извинила на родителите от класа за случилото се. Директорката окачествява поведението й в тази ситуация като непрофесионално и недопустимо.

По-рано БНР съобщи, че начална учителка от Пазарджик ще бъде проверявана от прокуратурата заради неприятен случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“. За да накаже свой ученик, Маратилова е принудила всички деца от класа - един по един в колона, да заплюят съученика си, докато той е бил изправен пред дъската.

Първоначално беше обявено, че срещу нея ще има прокурорска проверка, която да установи дали в поведението ѝ е налице хулиганство с цел публично унижаване. По-късно от държавното обвинение съобщиха, че досъдебно производство няма да бъде образувано, тъй като липсват данни за престъпление. Проверката трябваше да бъде извършена от Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че училище „Иван Батаклиев“ е едно от най-елитните учебни заведения в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Неприятната ситуация е станала на 9-и януари, в 3 б клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор и в невъзможността да се защити по друг начин деветгодишният Митко наплюл две от децата. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила Митко пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция учебните занятия продължили. Вечерта семейството на Митко забелязало, че той е подтиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо не подозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус. За неприятния инцидент те разбирали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по Митко.

Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“. Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но директорът на учебното заведение има правото да наложи санкция по казуса. По желание на семейството Митко вече е в друго училище и с него работи психолог.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лозан Панов поиска достъп до всички проверки срещу него

13.01.2021

2613 57
3-ма пътни полицаи са арестувани за десетки подкупи

08.01.2021

Обновена

2122 5
Прокуратурата ще плати 80 000 лв. заради шесторно убийство

05.01.2021

3192 10

Коментари

mi6osp.

Щом е прокуратурата, чакаме публикуване на СРС-та, които не са СРС-та.

Лошо ни свикнаха.

 

Нивото на медиите се подравни.

По нивото Блиц.

 

 

Васик

Може би точно убеждението, че това е елитно училище, е повлияло на мисленето на учителката.

ppipi7766

Гешев, Гешев ми се губи на това бойно поле!

Щом него го няма на снимка значи е фейк!?

dobadoba

Ха-ха-ха-ха-ха-ха, Прокуратурата.

А къде са ДАНС, КПКОНПИ, жандармерия и полиция?..

Вие майтап ли си правите с народа - няма ли си инспекция по образование и т.н, че до Прокуратурата стигнахте?

Ха-ха-ха-ха-ха!

⚓️

А ако учителката ушие два шамара(профилактични) какво - ЦРУ и ФБР ли ще викаме?..

Боже, Боже...

sanivelev
снимка на sanivelev

При всички случаи Плювача Митко повече няма да плюва (двете деца едва ли са били първите в Митьовото плюване). Плювача Митко вече няма да плюва не благодарение на мирните средства на психолога, а на крутите мерки на педагога. Учителката Верка Маратилова е освободила училището и колегите си, и всички ученици от 3 Б от плюването на елитния Плювач Митко - еваларка.

Каубой
снимка на Каубой

Ако беше Ваше някое от тези деца, пак ли щяхте да сте така възторжен/а? За лично пространство и грубото му нарушаване тази персана нар. у-ка по на Запад щеше да помни цял живот постъпката си. За привържениците на макаренковската система обаче овациите са предпочитани. Ашколсун.

peniko

Колега, западната образователна система си има доста трески за дялане (вярно, че са други). Един пресен пример от преди седмица: Доста често ходя да прибирам големите внуци от училище, понеже живея близо до него. Средният (на 6 г) е много едър и много як за възрастта си, а има и опит в отношенията с по-големите "батковци" (брат му е на 10 г). Та в обедната почивка един 9 г "батко" го шляпнал зад врата и му взел десерта, но. ...моментално бил "прегазен" като теле от луда крава. Естествено, внука веднага го задържали под "стража" при директора. Обадиха ми се по телефона. Отивам, а там делегация - цялата фамилия на "потърпевшия", само адвоката си бяха пропуснали. Наложи се обаче, да се проведе "разследване" и след 3я въпрос нещата се изясниха. Накрая дори ми се извиниха. Аз все пак попитах - а защо нито директорът, нито учителите, не са задали 3те въпроса преди да звънят по телефоните и да правят събрание?

KTP

О, успяхме да намесим и Макаренко... и то с лошо... Ашколсун.

sanivelev
снимка на sanivelev

Момчето Митко е изпонаплювало децата и затова е било наказано  от учителката, явно ветеран в професията. Синът ако беше свършил тая работа в 3 клас и му беше показано какво е да те плюват, гък нямаше да кажа против учителката, и нямаше да го преместя.

bijop

А другите деца, които са научили, че плюенето е одобрен начин за наказание? Тях как ще ги отучваме и наказваме? Да унижиш малко дете е пример за злоба, а не за педагогическо умение.

 

sanivelev
снимка на sanivelev

Учителката е трябвало да събере децата и да им каже: Деца, щом Митко ви плюва, сега всички си обърнете другата буза да ви плювне пак. И чакайте свише някой да го накаже, защото аз три години не успявам.

марк

 

 

 

                              Жал ми е и за детето и за учителката .

inventus

Просто е трябвало да го принуди да се извини и да забърше плюваното с език ако не разполага с мокри кърпички.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Не е толкова необичайно малки деца да се плюят - много неприятен маниер, от който трябва да бъдат отучвани. Навремето една възпитателка отучи цялата група на сина ми като беше сравнила плюещите се деца с камили. Очевидно е направило впечатление, защото един от съучениците (и един от най-близките приятели)  на сина ми все още го наричат "Камилата", защото в началното училище плюел.

sanivelev
снимка на sanivelev

Ти предстаяш ли си в днешно време някоя учителка да каже на ученик, че е камила! 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ти предстаяш ли си в днешно време някоя учителка да каже на ученик, че е камила! 

Наистина ли съм се изразил толкова неясно - "като беше сравнила плюещите се деца с камили"? Била им казала да престанат да плюят като камили или нещо от тоя род и им разказала за някаква камила от зоологическата градина. После , вече в училище - първи или втори клас и синът ми вече не помни,  разказал това на приятелчетата си и те почнали да наричат един от тях, който имал навика да плюе "Камилата", та чак досега. Аз , пък преди години , когато се запознах с въпросното момче, пък го огледах за гърбица. Не направих връзката, докато синът ми не ми разказа.

sanivelev
снимка на sanivelev

Класната на сина в 5 клас им беше казала  по някакъв повод  да не се държат като говеда, едно говедо беше казало на майка си, че ги наричала говеда и майката, кръвно засегната, че учителката навлиза в личния им обор, пусна докладна срещу класната. На следващата година ги напусна като класен учител.

 

ловkия

 Има друг начин и друг ред, по който децата да бъдат наказвани”

Например?

Кретенската образователна система обърна учителите на безмълвни чучела, с които всеки мангал или обикновен простак, било то ученик или родител, може да се гаври безнаказано, да ги псува, обижда или дори шамаросва.

По мое време дришльото Митко не само щеше да бъде оплют от целия клас, ами и от татко си щеше да изяде паметен пердах, и всичко това щеше с голяма вероятност да го направи човек.

А особено пък в "елитните" школа какви глезени говненца учат, направо не е истина, отрочета от сой и с претенции, свикнали да са център на домашните си вселени, откърмени с дрешки и телефони последен модел, с утоляване на всяка прищявка и прекомерно самочувствие.

riapa

Този път ???

Lucius Fer St. Ana

Както е казано в Библията, който плюе, ще бъде наплют....

ЕСОФ

Грозна и непростима работа - и "учителката", и форумните "възпитатели". Няма да ви досаждам. Прочетете "Оливер Туист" на Чарлз Дикенс, превод Нели Доспевска, дано ви светне. Тези колективни унижения, както за нароченото дете, така и за настървените невинни съученичета, се упражняват и от "учители" след 9944 срещу децата на "народния враг"!! Колко отвратително.

аиг3

Да, неправилно е. Но тъй като имам близък контакт с един от малкото съвременни учители, които работят това защото го искат, а не щото нямат друга възможност ще изтъкна ролята на родителите. Всеки добър учител с призвание ще ви каже, че децата винаги са прекрасни. Ужасни са родителите, които нямат време за децата си и ги пускат на учителите да се оправят. Пък после им държат сметка.  И това в клас с над 20 ученика, където трябва да се осъществява и учебен процес. Затова и повечето преподаватели просто вдигат ръце. И това се водят "добрите" учители. Новите бг мами пък вече вкарват нови извращения. Да имат право, когато им скимне да посещават часовете. Примерно като и свърши фитнеса да вземе да погледа шоу и как е отрочето. Без да се замислят, че това първо е унизително за преподавателя, второ пречи на учебния процес.

ЕСОФ

@аиг3 Нямам никакви възражения.

Твоят пост разширява погледа. Добре. Това, обаче, не извинява конкретната "учителка". Също така остават необясними аргументите на защитаващите я майки.И един добър пример. В софийско училище с голяма история една учителка на II клас разреши в час да влезе по-малката сестричка и да остане понякога в час с кака си. Днес резултатът от това разрешение е повече от задоволителен. Няма съмнение, че всичко е въпрос на добро възпитание, обич към децата и професионализъм.

Влез или се регистрирай за да коментираш