Quantcast
За компенсация за неприето в градина дете се кандидатства до 30 април | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

За компенсация за неприето в градина дете се кандидатства до 30 април

До 16 март МОН трябва да определи в заповед точния размер на обезщетението
442
 Илияна Кирилова

До 30 април родителите, чиито деца не са приети в общинските детски ясли и градини в София, ще могат да кандидатстват за компенсации в районните администрации. Това предвижда наредбата за условията и реда за предоставяне на тази помощ, публикувана в Държавен вестник на 9 март. За учебната 2020/2021 г. със средства от бюджета ще се компенсират разходите на родителите, пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им, за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 г.

Както "Сега" писа, просветното министерство постави 6 изисквания пред родителите, чиито деца на се приети на ясла или детска градина, за да получат компенсация. Детето трябва да е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище и да не е прието поради липса на свободни места, да не е записано в нито една държавна или общинска детска градина или училище, а общината по настоящия адрес на детето - да не e предложила на родителите друго равностойно място и т.н. и т.н.

По индикативни разчети за 2021 г. средно-месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца, които отговарят на условията на наредбата. Максималният месечен размер, с който родителите ще бъдат обезщетени, ще бъде не по-голям от средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование. Предполага се, че той ще е около 300 лв., като до началото на другата седмица (срокът е 7 дни от публикуване на наредбата в ДВ, т.е. до 16-ти включително) МОН трябва да издаде заповед за точния размер. За мярката ще са необходими около 10 млн.лв. за 2021 г.

"Търсим варианти за облекчен режим на подаване, обработка на документите и получаване на средствата. Сумата е издръжката, която получава детето, ако беше реално прието в общинско или държавно заведение. Тя се движи за различните възрасти, но е около 300-350 лева. Документите са описани в наредбата. Ще публикуваме списък на сайта на дирекция "Образование" в системата, за да може всеки родител да види. Най-общо казано, това са документи, които доказват, че детето посещава лицензирано детско заведение и по този начин получава явно правото да ползва помощта", обясни заместник-кметът по образование и култура доц. Тодор Чобанов пред Нова тв.

По думите му до дни ще бъде представена новата система за прием на децата в първи клас за учебната 2021-2022 година, а до края на месец март ще бъдат обявени свободните места в училищата в София.

Още

Децата на Майкъл Джексън победиха данъчните в съда

05.05.2021

196
Фрапиращо: Всяко второ българско дете е преживяло насилие
Борисов отчете несъществуващ успех със забавачката на 4-годишните