Quantcast
Задължителното образование за 4-годишните се отлага за след 2 г. | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Задължителното образование за 4-годишните се отлага за след 2 г.

Общините, които имат места в детските градини, могат да въведат мярката още на есен
359
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца се отлага за след 2 г. - за учебната 2022/23 г. Това предвиждат промени в закона за предучилищното и училищното образование, предложени от просветното минитсерство. От МОН отдавна говорят за отлагателен срок от 2 г. за въвеждане на мярката, но досега не бе ясно за всички общини ли ще се отнася, или само за тези, които не могат да я въведат от тази есен.

В преходните и заключително разпоредби на предложените промени е записано, че до началото на учебната 2022/2023 г. общините трябва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължително предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст. Т.е. би следвало до 2 г. ходенето на детска градина да стане задължително за всички 4-годишни деца в България. Следващият текст от преходните разпоредби гласи, че в този срок (до 2022/23 г.) включването в задължително образование на 4 г. ще се прилага за децата, навършващи 4 г. в съответната календарна година само в населените места и общините, които са осигурили условията за осъществяване на задължителното предучилищно образование (т.е. осигурили са места в детските градини), както и "след решение на съответния общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците им и с възможност за максимално включване в задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст". Това на практика означава, че общините, в които няма недостиг на места в детските градини, могат да въведат мярката още на есен - от 15-и септември 2020 г., след решение на общинските съвети.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира за "Сега", че повечето общини ще могат да направят задължително образованието на 4-годишните още тази година. Няма да имат тази възможност големите градове като София, Варна, Пловдив и Бургас. Проблеми с материалната база ще имат и някои по-малки населени места за Сливен, Твърдица и др. Предстои изготвяне на програма, от която ще стане ясно коя община от колко места в детските градини има нужда. В следващите 2 г. са планирани по 70 млн.лв. за строеж на между 60 и 80 нови забавачки.

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните, освен от детските градини, ще може да се осъществява и от училищата, но само когато в населеното място няма детска градина. В този случай школата трябва да осигурят отделен входа за подготвителните групи.

Проектът предвижда държавата да подпомага заплащането на такси за детски градини от родителите, "които без помощта на другиго не могат да задоволяват основни жизнени потребности на децата си". Средствата за тази цел ще се предоставят от държавния бюджет на общините - за общинските детски градини, или на съответния първостепенен разпоредител с бюджет - за държавните детски градини. Условията и редът за подпомагане на заплащането и за разпределение на средствата тепърва ще се определят с акт на Министерски съвет.

 

ФИНАНСИРАНЕ

Със закона за бюджета за 2020 г. са предвидени 10 млн. лв. за въвеждане на задължителното предучилищно образование за 4-годишните и за подпомагане на заплащането на такси от родителите. Според предварителните разчети около 6 млн. лв. от тези средства ще могат да се използват за подпомагане на родителите чрез пълно или частично освобождаване от задължението им да плащат такси за периода от началото на учебната 2020/2021 г. до края на календарната 2020 г. (от септември до декември т.г.). С тези средства ще бъдат компенсирани бюджетите на общините за непостъпилите приходи от такси за посещение на детски градини.

През настоящата учебна 2019/2020 г. в детските градини са включени 49 232 деца на 4 г. След въвеждането на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст от началото на 2020/2021 г. институциите следва да получават средства по стандарт за деца в задължителна предучилищна възраст, които са по-високи от стандарта за деца от 2 до 4 години. Допълнително финансиране следва да получат и по норматив за подпомагане на храненето за деца от подготвителните групи. Предвид факта, че е предвидено мярката да има двегодишен отлагателен период, не всички общини ще могат да я приложат от следващата учебна година. Прогнозният размер на средствата за въвеждане на задължителното предучилищно образование на 4-6 годищна възраст от началото на учебната 2020/2021 година до края 2020 г. ще бъдат не повече от 4 млн.лв., посочват от МОН.

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Персоналът в детските градини няма отпуск за ново затваряне

24.11.2020

ДИЯН ИВАНОВ

20326 6
Децата на 5 и 6 г. ще отсъстват от градина по желание на родителя
Колко му е да натъпчем децата в градините като сардели?

Коментари

Хулиган

Звучи оптимистично!

Значи след две години все още ще има деца за образоване.

Стига да не са последвали родителите си...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/

Звън®
снимка на Звън®

Протестите на малчуганите успяха. Само преди седмица те се надигнаха решително. Да си припомним техния протест.

 

Неразбориите около задължителното обучение на 4-годишните разбуниха най-малките. Техният синдикат "Първо детство" вчера обяви стачна готовност. Исканията са за отмяна на принудителните образователни форми за подготовка на малчуганите. Синдикатът настоява за незабавна оставка на просветния министър Красимир Вълчев и среща с премиера Борисов.

 

- Искаме Борисов да ни приеме в кабинета си, така както приема оглупелите ни родители. Ние имаме достатъчно подготвени кадри, които да му изядат тортите и опикаят парадния му панталон - заяви петгодишният Гого от конфедерацията "Зайо Байо и танцуващи голи мишлета".

 

- Ние не молим! Ние искаме! Който се прави, че не ни чува, скоро ще усети силата на детския ни юмрук! -зяви Страшимир от Пловдив,на шест години, председател на инициативата "Набий учител, спаси градина!"

 

Брифингът завъши с прочуствено изпълнение на детския смарт-хор "Сладоледена барикада".  Той изпълни прочутия Стефан Стамболов марш.

 

Напред, напред,
на бой да вървим!
Доста сме стоели,
стига да търпим!

 

Доста сме лежали
в детски пелени,
време е да станем
свободни хора ний.

Влез или се регистрирай за да коментираш