Медия без
политическа реклама

4805 лв. е най-високият бонус, получен в Търговския регистър

Вътрешните правила на Агенцията по вписванията спешно са променени точно преди да се изплати премия на директора й

БГНЕС
Цачева и Козарева опитаха да минимизират щетите от скандала на пресконференция, на която трансформираха доста фактите.

4805 лв. е най-високият бонус, изплатен в Агенцията по вписванията за периода на блокирането на Търговския регистър през лятото, показват документи, с които "Сега" разполага. Още четирима души от ръководството са взели от 4046 до 4301 лв. Не е ясно кои точно са служителите, които са работели денонощно по време на срива, но тлъсти премии са получили в цялата администрация на Агенцията по вписванията, включително и служители в отдел "Счетоводство", "Протокол", "Човешки ресурси", юристи и др. 

Миналата седмица Агенцията по вписванията и министерството посочиха, че чистата сума на раздадените хонорари е 599 000 лв. Върху тях обаче са платени още 90 590 лв. във вид на осигуровки, с което общата сума от парите на данъкоплатците доближава 700 000 лв. - точно както писа вестник "Сега".

Твърденията на ръководствата на Министерството на правосъдието и на Агенцията по вписванията, които се опитаха всячески да замажат скандала с раздадените щедри бонуси "за постигнати резултати" по време на блокажа на Търговския регистър през лятото, силно се разминават с фактите. 

От документи, с които "Сега" разполага, се вижда, че премиите не са "между 700 и три хиляди и нещо", както беше заявено от шефа на Агенцията по вписванията на пресконференция миналия петък. Напротив - ръководният състав на агенцията е получил над 4000 лв. Изпълнителният директор Габриела Козарева отказа да назове размера на своята премията, а правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че това било нейно право. В случая обаче става дума за информация от висок обществен интерес, тъй като парите са раздадени точно за работата през периода, когато Търговският регистър бе блокиран и това причини множество неудобства и финансови загуби за бизнеса. 

Шестима души са получили премии между 3000 и 4000 лв., като сред тях е и началникът на отдел "Информационни системи на регистрите". 14 души са взели между 2000 и 3000 лв. Болшинството от останалите 486 служители са си разделили между 1000 и 2000 лв. Сред тях е дори експерт от дирекция "Информационно обслужване и технологии". 

Интересен е и друг факт - по старите вътрешни правила за заплатите в агенцията право на допълнително възнаграждение са имали само служителите, които имат стаж поне 45 дни от 90-те дни на тримесечието, за което се плаща. Козарева беше назначена на 20 август, тоест тя има само 40 дни за този период. От заповедта й за изплащане на бонусите с дата 22 октомври се вижда, че вътрешните правила са били променени два пъти през октомври - на 8-и и на 17-и. "Сега" няма отговор от агенцията защо се е наложило това спешно изменение, но логично може да предположи, че е намален размерът на необходимия стаж. 

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че няма отношение към раздадените бонуси, нито знае размера им. Това също не е така, тъй като точно тя е поставила оценка "Много добри резултати" на Козарева на 5 октомври, която служи за определянето на размера на бонуса. Цачева защити подчинената си, че е поела агенцията „в най-критичния момент” и свършеното в краткия период „заслужава да бъде оценено”, но премълча факта за променените вътрешни правила, за които в министерството са наясно.

Цачева оправда бонусите с "положени невероятни усилия да се навакса със закъснението”, причинено от 18-дневния срив на Търговския регистър. Сред наградените не са само хора, които са възстановявали регистъра в извънработно време, както твърдят Цачева и Козарева, а служители от администрацията, които няма причини да са работили по нощите. По информация на министерството и агенцията със срива се бореха японски специалист, IT експерти на фирмите "Лирекс" и "Си ен сис", както и програмистите на агенцията. Според Козарева трима служители от дирекция "Информационно обслужване и технологии", които имали преки отговорности по безпроблемното функциониране на регистъра, не са получили бонуси, защото били виновни за срива. Цачева обаче твърди, че все още няма информация кои са отговорните за срива, защото проверката щяла да приключи чак в края на годината.

Няма информация какъв извънреден труд са положили например деловодителите, служба "Протокол", "Човешки ресурси" и много други централни дирекции. Факт е, че служителите на гишетата посрещаха гнева на засегнатите от блокирането на Търговския регистър, но те също спазваха работното си време и не става дума за извънреден труд. Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за „точно и в срок изпълнение на поставените задачи“. В заповедта за изплащане на сумите обаче няма нито дума по въпроса в какво се състоят и постигнатите им резултати, а това очевидно е необходимо, иначе всяка една администрация може да си раздава премии за несъществуващи постижения. Което вероятно е и масовата практика.