Quantcast
Цените на горивата се устремиха към 2.50 лева за литър | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Цените на горивата се устремиха към 2.50 лева за литър

В бедния Северозапад зареждат с най-скъпия бензин. В Люксембург е по-евтино, отколкото в Стара Загора
3 290
 Илияна Кирилова
Заради скъпите горива у нас част от българите предпочитат да съчетаят екскурзията до Турция или Македония със зареждане на резервоара.

Цените на горивата у нас полудяха и са на път да отбележат нов рекорд за последните няколко години. Само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал средно с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо - от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки. Това показва справка на в. "Сега" в данните за средните цени на горивата в България в платформата Fuelo. Прогнози на експерти сочат, че тези цени не са пределни и в идните седмици и месеци може да се вдигнат още. Така скоро може да видим стойности над 2.50 лева за литър.

В момента А 95 в България струва средно 2.29 лева, а дизелът върви по 2.41 лв. за литър, което е колкото плащат в Словакия и е по-скъпо от Полша. Но различията в отделните региони на страната са доста сериозни. Ако в някои бензиностанции по морето бензинът може да се намери и по 2.14 лв. за литър, в София и по магистралите той достига 2.47 лева за литър. Подобна е и ситуацията при дизела, чиято цена се движи от 2.21 лв. до 2.46 лв. за литър на някои бензиностанции. И докато преди месеци за цените на горивата важеше правилото, че колкото по-далеч зареждаш от София, толкова по-евтино излиза, то сега това не е така. София е в средата на класацията по скъпотия. В столицата бензинът се търгува средно по 2.35 лева за литър, а дизелът - по 2.38 лева.

В момента най-скъпи са горивата в най-бедния район на страната - Северозападния - в областите Враца, Видин и Монтана. Средната цена за литър бензин в Монтана е 2.42 лева, а дизелът върви по 2.47 лева. Най-евтино е в област Хасково, където литър дизел върви по 2.37 лева, бензин А 95 е 2.34 лева, а пропан-бутанът - 1.06 лева. Следват областите Добрич и Пловдив, където е по-скъпо с около стотинка. Големи различия има и в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта - на магистрала, на главен път или в малко населено място.

Парадокс е, че бензиностанциите в някои градове в България държат цени, които са доста по-високи от средноевропейските. Така например се оказва, че бензиностанции в Стара Загора бият по цени на горивата в една от най-богатата европейски държави - Люксембург. В града на липите най-масовият бензин А 95 се търгува и по 2.47 лв. за литър, докато средната цена във Великото херцогство е "едва" 2.42 лв. за литър.

И докато у нас цените са високи, то в съседна Турция например литърът А 95 върви по 1.66 лева, а дизелът се търгува за 1.51 лева. Евтино е и в Македония, където бензинът струва 2.01 лева за литър, а нафтата - 1.56 лева. Значително по-скъпо е в Сърбия, а в Румъния цените са почти същите като у нас - 2.42 лв. за литър А 95 и 2.27 лв. за дизел. Най-скъпи при съседите са горивата в Гърция. Там най-масовият бензин струва 3.50 лева за литър, дизелът върви по 3.07 лева.

Традиционно цените в България растат в началото на летния сезон, като после следва лек спад. През тази година тенденцията е обърната. Според експерти поскъпването на горивата ще продължи и дори предстои пореден скок до Нова година. Цените на горивата у нас зависят основно от фактори извън България, коментира пред bTV икономистът Румен Гълъбинов. Усложняващата се обстановка около Саудитска Арабия и предстоящите санкции срещу Иран биха покачили още цената на суровия петрол. "При това положение очаквам цени в България от 2.60 лева за литър бензин, а за дизела - до 2.70 лева. Инфлацията ще се ускори до 4%, а може и да премине тази граница. По този начин тя ще изпревари ръста на БВП за тази година", добави той.

Една от причините за резките колебания при горивата според Гълъбинов е, че нямаме достатъчно конкурентен вътрешен пазар. "Когато настъпят резки промени на международния пазар, в България не можем да балансираме успешно със свободен внос на горива, например. По същия начин, когато пада цената на петрола, много по-малко е намалението в крайната цена на горивата", коментира той пред БНР вчера.

От българската петролна и газова асоциация също отбелязват, че горивата поскъпват заради обстоятелства, върху които България не може да влияе. "Ръстът се дължи изцяло на котировките на суровия петрол. От средата на август до сега те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. Това е тренд, който се наблюдава в цяла Европа", каза Светослав Бенчев от асоциацията. Експертите все пак се въздържат от по-категорична прогноза дали цената ще продължи да расте. По-ясна картина ще има следващия месец, когато санкциите на Съединените щати срещу Иран станат факт, подчертават те.

 

 

Ключови думи:

бензин, дизел, горива, цени
23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Автобусните компании се канят да вдигат цените на билетите

11.01.2021

1397 5
"ЛУКойл-България" лицензира базите си в последния момент

25.12.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

2065 2
Отново протест пред КЕВР - този път за поскъпването на водата

23.12.2020

523 2

Коментари

Гларyс

Петролът се вдига - бензинът поскъпва, доларът се вдига - бензинът поскъпва, юанът се вдига - бензинът поскъпва, бананите се вдигат - бензинът поскъпва. На тоя фон Лукойл продължава да работи на загуба и мисля, че все още сме единствената държава с фалирала петролна рафинерия (Плама)...

Душко

Аз пък си мислех че ПРАВИТЕЛСТВОТО с АКЦИЗИТЕ печели и определя цената на бензина ...

ЛУКОЙЛ го продава за 40 РУБЛИ , благодарение на АКЦИЗИТЕ и ПРАВИТЕЛСТВОТО ние го купуваме за 2 и 40 ...

Мъка ...

Хулиган

При такова търпеливо население, няма как финансовият министър да не се гордее, че пак ще преизпълни плана за акцизите...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhavata-govori-vazpitano/

Solace

Само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал средно с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки

 

 

От средата на август до сега те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. 

Хубаво, де. Ако вървят нагоре тук и там с еднакъв темп, би трябвало и надолу да е така. Ама не е...

 

TheBahurKing

Хич даже не е скъпа тунджата, застанете сутрин и привечер на некое натоварено кръстовище и вижте стоманените реки, прииждащи от четирите страни.

buratinob

Когато настъпят резки промени на международния пазар, в България не можем да балансираме успешно със свободен внос на горива, например. По същия начин, когато пада цената на петрола, много по-малко е намалението в крайната цена на горивата", коментира той пред БНР вчера

 

Нагоре вдигаме, даже прекаляваме.

Надолу не можем да баласираме.?

Еврейски калкулатор само със събиране, без изваждане.

Rattrack

Добре е да уточним, че имаме един от най-скъпите бензини при положение, че акцизът е един от най-ниските в Европа.

Така че при цена преди ДДС и акцизи сме абсолютни шампиони. Иначе Лукойл е на загуба, а правешкият тарикат строи хотел след хотел.

 

buratinob

Rattrack

Добре е и да не забравяме,че среден клас автомобил зареден с гориво в Гърция и Турция, харчи с около литър на сто по-малко, отколкото зареден в България..

Parvolak

Пишете актуална информация. В Пазарджик от седмица дизела е 2.50, бензина - 2.44, а газта - 1.09,така че 

Spandex Opener
снимка на Spandex Opener

....уф накархте ме да смятам... вчера заредих $3.75 за галон бензин, което при курс 1.72 е 1.70 лв/литър

whocares

горивата поскъпват заради обстоятелства, върху които България не може да влияе

демек - от международното положение.

преди да се бърка у хазната първом тя требе да се пълни.

Били

Сега е момента за предсрочни парламентарни избори! Валентин Златев излиза по някоя телевизия, съобщава патетично, че създава партия ГЕДБ /граждани за евтин дизел и бензин/, намалява цените на горивата на половина/нали и без това работи на загуба/ и се хвърля като един Марешки в борбата с монополите и гадните бензинджии. Боко е договорил няколко милиарда барела петрол за жълти стотинки от емиратите миналия ден,  които потичат към Бургас. Целокупният български народ, окрилен от идеята за цени на горивата, отговарящи на жалкия му стандарт на живот се юрва към урните и избира повсеместно представителите на ГЕДБ. Златев става премиер и .........отново Боко е на власт, но под друга форма.???

Hristo

Като гледам народа много много не се впечатлява от новите цени. Така че още може. Лошото е че това влече след себе си поскъпване на всичко. А организация на живота си направихме такава че без автомобил не можеш. Станахме като в САЩ. То и това е целта да си зависим от нещо нещо което да те кара всеки ден да го купуваш

Danibus

Цените за сталбилно нагоре. Природен газ, парно, бензин, дизел, Ляб и пр. Явно на българинът му е все още евтиничко. Шансът да се поразмърда е ако вдигнат цената на ракията и цигарите или месечния абонамент на порно-каналите.

p.s. Явно на тези от Люксенбург  съм им по-ниски доходите от бантустанците, щом са такива цените на горивата им. Е[email protected]си балъците.

Душко

Стига глупости ! Не ви харесва цената на бензина купете ми ЕЛЕКТРОМОБИЛИ . Купете си Тесли бе . Само нещастници карат коли с бензин и дизел , ние демократите караме с теслите.

В Русия вдигнаха бензина на 41 рубла и 27 копейки и нещастниците не протестират !

Отделно  ричко каща - по Нова Година братята саудитци отварят крановете и нефта пада под 30 долара !

Леля_Стойка_III

Глупости! Лятото зареждах на 2.00 лева дизел, сега е 2.50 - това си е 25% увеличение, а петрола се качил с 15 %, къ става тая работа? Докато се шумеше за разни други неща картела си качваше цените по тарлъци ... по Коледа ще стане 2.70 литъра съм сигурна, ама нищо няма се промени и ще си плащаме. Дали е 1.70 или 2.70 литъра все ще зареждаме, защото се налага ...

РимскотоVIIилиВиАйАй

В  социалната мрежа е обявен бойкот на всички големи вериги бензиностанции в цялата страна

dissidentbg

През 2014г бензина беше по-скъп отколкото е сега.

РимскотоVIIилиВиАйАй

Hямa ĸaĸ пpи цeнa нa бopcaтa зa бapeл пeтpoл oт 80 дoлapa дa имaмe цeни нa гopивaтa, тaĸивa ĸaĸвитo бяxa пpeз 2011 гoдинa, ĸoгaтo цeнaтa нa пeтpoлa нaдвишaвaшe 120 дoлapa. Heщo дpyгo фopмиpa цeнaтa в Бългapия, нo тoвa oпpeдeлeнo ce пaзи в тaйнa oт гoлeмитe. Иĸoнoмиcти изчиcлявaт, чe c пo-виcoĸитe цeни нa гopивaтa, ce cъбиpa пoвeчe ДДC, ĸoeтo явнo e нyжнo нa xaзнaтa, зaщoтo cпopeд иĸoнoмиcтитe финaнcoвaтa cиcтeмa в Бългapия e в ĸoлaпc, въпpeĸи твъpдeниятa нa финaнcoвият миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв и миниcтъp пpeдceдaтeл Бoйĸo Бopиcoв, чe имaмe 2.5 милиapдa лeвa излишъĸ.

https://xaknewsb.blogspot.com/2018/10/blog-post_785.html

Монте Кристо

Статията е пълна с неточности. Във Варна на всички големи бензиностанции цената на дизела е 2.47 лв и за бензина 2.45. Когато на пазарът се появи Марешки, цените в същите бензиностанции бяха равни на неговите. От около година плавно се повишаваха на всичките едновременно, като стигнаха до сегашната разлика. На Марешки в момента е 2.22 за дизела и 2.14 за бензина. Нека ми обясняват, че няма картел.

Цените в Туция дадени в статията са отпреди месец, когато лирата беше към 8 TRY за 1 EUR. В момента са към 2.10 лв за бензина и 1.90 за дизела. Цените в лири за същия период не са се променяли. Там мисля, че е политическо решението да не се вдигат цените, с цел да се избегнат недоволства. Винаги цената на горивото в Турция е била по-висока от тази в България с поне 30%.

Sine_metu

Една от причините за резките колебания при горивата според Гълъбинов е, че нямаме достатъчно конкурентен вътрешен пазар.

От българската петролна и газова асоциация също отбелязват, че горивата поскъпват заради обстоятелства, върху които България не може да влияе. 

 

тая тема сме коментирали безброй пъти

Включително и цитираните лъжи.

За ниски цени са достатъчни 30 държавни бензиностанции.

Те ви го те и "влиянието", я ви го я и "конкурентният пазар", и "стоманените реки", и всички други втръснали до гуша простотии

Пиркс
снимка на Пиркс

Напрао се чуда, как съм доживял до пенсия без четириколесния убиец на хора, семейни бюджети и здравословна околна среда...?

az_ti
of

Влез или се регистрирай за да коментираш