Quantcast
Прокуратурата саботира проверка по делото "Иванчева" | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата саботира проверка по делото "Иванчева"

Лозан Панов нареди ревизия по повод държането на обвиняемите в ареста и срещна мощна съпротива
3 035
 БГНЕС
Преди няколко дни Панов заяви, че Цацаров разпъва чадър над приятелите си и преследва неудобните.

Държавното обвинение достигна нови висоти в атаката си срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - ръководствата на двете спецпрокуратури се опълчиха на законната проверка, която той нареди по дело за мярка за неотклонение. 

Панов нареди на трима върховни съдии ревизия как апелативният спецсъд гледа и придвижва материалите за ареста на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. От прокуратурата явно се уплашиха, че се застрашава съдийската безпристрастност, и се стигна до безпрецедентен акт - временните шефове на спецпрокуратурите Димитър Франтишек Петров и Николай Найденов, както и наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов призоваха съда с писмо да не дава делото за проверка. Писмото беше адресирано до шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев и в него се сочеше аргумент, че така ще се осигури безпристрастно решение дали Иванчева и Петрова да бъдат освободени.

Прокурорите поискаха материалите да се предоставят едва след като съдът окончателно реши да останат ли двете обвиняеми в ареста. Подобно искане е абсурдно, тъй като ВКС има правомощия по закон да проверява по-долните съдилища, а, от друга страна, се произнася и като последна инстанция по прокурорските обвинения. А държавното обвинение няма никакви права да нарежда на който и да е съд каквото и да е, нито да саботира проверки.

В крайна сметка делото е било предоставено на проверяващите. Според спецсъда проверката дори била приключила. Заповедта на Панов гласи резултатите от нея да са готови до 10 декември. Върховната касационна прокуратура запази мълчание за незаконния акт и не коментира какво ще предприеме спрямо авторите на писмото.

Повод за проверката от Панов са медийните публикации по казуса с Иванчева и Петрова, заявиха от ВКС. Двете жени са в ареста над 7 месеца и неведнъж им е отказвано да бъдат освободени. Съдия Иво Хинов два пъти ги освободи под домашен арест - първия път под условие да се изчака разпитът на всички свидетели и  дали прокуратурата няма да протестира. Втория път ги прати по домовете им незабавно заради силно влошеното им здраве. Това още не се е случило.

Първия път апелативният спецсъд отмени решението на Хинов, като заяви, че двете обвиняеми се опитали да се поставят над закона, защото не изпълнявали полицейски разпореждания при задържането им. Втория път апелативните съдии безпрецедентно спряха изпълнението на решението за освобождаване, докато не се произнесат окончателно за мярката, като отложиха произнасянето си в закрито заседание с повече от 2 седмици - до 5 декември. 

Съвсем друга е съдбата на обвиняемия като посредник на подкупа Петко Дюлгеров - бивш кмет на "Младост". За разлика от жените той беше пуснат под домашен арест и веднага си замина вкъщи. След дни наред престой там апелативният съд го върна обратно в килията. 

Конфликтът между Панов и държавното обвинение е поредният епизод от постоянната кампания срещу председателя на ВКС. През последните дни критиките срещу него се засилиха заради речта му на международна среща на съдии в София, по време на която той заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров разпъва чадър над приятелите си и преследва неудобните. Само няколко дни по-рано Панов бе привикан от антикорупционната комисия за даване на обяснения във връзка с данъчна проверка срещу него. Той отказа да се яви. Миналата седмица мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се опита да му устрои другарски съд заради речта му. В сряда вечерта представляващият ВСС Боян Магдалинчев обвини Панов в предаването на Емил Кошлуков по БНТ, че говорел като политик, което било забранено. Съдията и Кошлуков се възмутиха, че Панов е единственият, който иска наблюдението на Брюксел над България да продължи. Освен това Магдалинчев си позволи да изнесе информация колко пъти данъчните са търсили Панов, за да му връчат резултатите от проверката си. Не стана ясно откъде представляващият ВСС има тази информация, тъй като длъжността му не предполага получаването на такива данни. 

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25684
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8210
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18600