Quantcast
Серия от скандали спря ремонта на правителството | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Серия от скандали спря ремонта на правителството

Претендентът за транспортното ведомство Александър Манолев се отказа да заеме поста
1 614
 Илияна Кирилова
Александър Манолев

Министрите в оставка – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, ще продължат да заемат постовете си, макар че трябваше да бъдат освободени вчера. Това стана след серия от скандали в парламента. Управляващото мнозинство реши, че ще отложи гласуването с оправданието, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаването на предлагания бъдещ шеф на МВР Младен Маринов от настоящия му пост на главен секретар на вътрешното ведомство. Държавният глава е на международна среща в чужбина вчера и днес. От президентството заявиха, че след завръщането си Радев ще разгледа предложението на правителството да освободи Маринов, без да конкретизират дали указът ще бъде подписан.

Часове след скандала в парламента избраникът на премиера Бойко Борисов за транспортното министерство Александър Манолев съобщи, че се отказва да оглави ведомството. Като причина той посочи, че кандидатурата му била подложена на „координирана медийна атака“ със „скалъпени твърдения“. Съвпадението между неговото решение и отложените оставки на действащите министри остави впечатлението, че ГЕРБ се опитва да си осигури време, за да открие друг човек за поста, който Манолев трябваше да заеме. Парадоксът в случая е, че ако имаше указ на президента, Манолев би бил назначен за министър броени часове преди да се откаже от поста. В момента той е зам.-министър на икономиката. На извънреден брифинг в Министерския съвет вчера, на който обяви оттеглянето си, Манолев заяви, че още не е решил дали ще продължи да заема сегашния си пост. Думата за това имал и премиерът Борисов. Кога и какви конкретно промени ще има в кабинета така и не стана ясно.

Управляващите не дадоха никакъв сигнал, че може да има проблем с оставките до вчера сутринта, когато парламентът трябваше да ги обсъди и гласува. Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи за липсващия указ и предложи решението за освобождаването на министрите да бъде отложено. Със 121 гласа „за“, 23 „против“ и 32 „въздържали се“ предложението й беше подкрепено.

По-късно Караянчева разказа, че в сряда на обяд е позвънила на президента и от разговора останала с впечатлението, че Радев ще подпише указа още същия ден. „Ще изпълня задълженията си, когато документите се окомплектоват и са в Народното събрание. Не мисля за извънредно заседание. Ако другата седмица президентът подпише указа, най-вероятно в сряда или четвъртък очакваме документа от него“, посочи председателят на Народното събрание.

Според източник на в. "Сега" в ръководството на МВР документите за освобождаването на главния секретар на МВР са били предадени от Министерския съвет в деловодството на президентската институция в 10.30 часа в сряда. Пред БНТ обаче от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че предложението за освобождаване на Младен Маринов е получено в президентската институция вчера в 11 ч. и 37 мин. Оттам напомниха, че издаването на указ от президента изисква спазването на всички установени процедури. И подчертаха, че не може да се очаква от държавния глава да взима кадрови решения под натиск, още повече когато те засягат националната сигурност на страната. По Конституция няма срок за подписване на указа.

„Не знам дали е случайно. Ще чакаме, ще изкараме още 1-2 седмици. Няма проблем“, коментира лаконично депутатът Георги Марков от ГЕРБ. Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров обаче допусна, че може да има умисъл от страна на държавния глава. „Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза, като бави този указ и по този начин блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри. Това не би било държавнически ход“, каза Сидеров. От ДПС отказаха да коментират, докато не се запознаят с „фактологията“. Депутатите на БСП останаха изненадани и допуснаха, че случващото се дължи на лоша комуникация между президентството и Народното събрание. По-късно вчера председателят на НФСБ Валери Симеонов примирено коментира в тв ефира, че не е съгласен  с оттеглянето на кандидатури под медиен натиск.

„Със скалъпени твърдения и без никакви доказателства се опитват да блокират работата ми в Министерство на транспорта. Явно някой се притеснява от политиката и реформите, които бих провеждал“, оплака се Манолев. Решението за оттеглянето му било съгласувано с премиера Бойко Борисов и ресорния вицепремиер Валери Симеонов.

От ГЕРБ посрещнаха новината с пълно мълчание. Никакъв отговор нямаше и на опитите на в. „Сега“ да научи от Министерския съвет дали има някаква яснота кога ще бъде обявена новата номинация за поста. Реагира единствено Волен Сидеров. „Познавайки как Бойко Борисов постъпва в такива случаи, той със сигурност е решил Александър Манолев да се оттегли, за да няма никаква сянка на съмнение“, коментира вождът на „Атака“. И допълни: „Има една доста концентрирана атака. На който се сетим могат да му извадят неща от 15-20 години, които така да се навържат, че той да изглежда лош“.

В понеделник предстои поредно заседание на съвета на управляващата коалиция. Очаква се ГЕРБ да обяви тогава своя нов кандидат за транспортното министерство.

МИНАЛО

Според публикация на "Капитал" Манолев и баща му - бивш митничар и дългогодишен кмет на село Кулата, са спечелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за десетки милиони. През 1997 г. Александър Манолев учредява дружеството "Ал Ко Мер" заедно с Евгени Стамов и гърка Каратанасис Георгиос. Стамов е представител на висшите кръгове на СИК - към онзи момент той е съдружник с Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо, пише изданието. Във фирмите "Пиринплод - 99" , "Пиринплод" и "Марти мед" Манолев се засича с криминално проявения Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на "Макдоналдс" до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата и е бил управител на казиното му "Бинго Елит" в Благоевград, припомнят от "Капитал". А през 2006 г. е учредено дружеството "Рок 2005", в което Александър Манолев е съдружник с брата на Костадинов - Аспарух, който е лидер на ДПС в Сандански. Бивш бизнес партньор на Манолев е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на "Марти мед"). В периода между 2012 г. и 2015 г., чрез различни фирми Манолев печели в продължение на няколко години множество обществени поръчки с държавното дружество "Мини Марица-изток" за доставка на метали и смазки. Част от фирмите - "Ес Ди Ес Про" и "Ава енерджи", според "Капитал", са създадени малко преди да започне изпълнението на поръчките. 

Кандидатът за транспортен министър има два пътни инцидента, заради които е имал досег и със съдебната система. Първият е от 2014 г. в Сандански, когато прокурор от Специализираната прокуратура се е оплакал, че настоящият зам.-министър на транспорта е засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го с репликата "Ти на какъв се правиш" и го замерил с бутилка вода. Образуваното дело за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев е оправдан заради процедурни пропуски на полицията. Другият инцидент е от 2012 г., когато - според прокуратурата - при забранен завой по столичния бул. "Васил Левски" блъска жена, която половин година по-късно умира. Александър Манолев е оправдан на две съдебни инстанции, като съдиите от градския съд посочват, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона. По случая още текат две граждански дела от наследниците на починалата жена.

Още

Полицията атакува кмета на Стамболийски и областен лидер на ГЕРБ

24.11.2022

Обновена

4745
Рашков за делото на ГЕРБ срещу него: Ще ги изчакам да се налудуват

20.11.2022

3299
Борисов измисли седмица за публичен дебат за изборните промени

20.11.2022

Обновена

2222