facebook
twitter

Първа страница

В Търговския регистър си раздадоха 700 000 лв. бонуси въпреки блокажа му

Премиите в Агенцията по вписванията са изплатени "за постигнати резултати" точно за периода, когато бизнесът понесе тежки щети
 Илияна Кирилова
18 дни достъпът до Търговския регистър бе невъзможен, но това не попречи на служителите там да си раздадат бонуси.

Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси точно за периода, когато Търговският регистър се срина и нанесе тежки щети на бизнеса, тъй като беше блокиран 18 дни.

През октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, научи "Сега" от свои източници. Пресслужбата на агенцията потвърди, че служителите й са били поощрени, но отказа да посочи каквато и да било сума. Във ведомството работят около 600 души.

По информация на "Сега" четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса. 

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция, става ясно от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия. Следователно решението за възнагражденията за времето на липсата на регистър е нейно. "Сега" не получи официален отговор дали тя самата също се е наградила.

Отделните служители са били поощрени с различни суми въз основа на индивидуална оценка, става ясно от отговора на Агенцията по вписванията. По наредба допълнителни възнаграждения могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия период основни заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от НОИ.

"Сега" се опита да разбере на какво основание са раздадени щедрите бонуси и получи отговор, че на чиновниците в агенцията им се полагат по принцип. Това не е така - в наредбата пише, че те се дават при конкретни резултати от свършена работа. При срива на Търговския регистър е очевидно, че става дума за голям провал, а не за успех.

Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за точно и в срок изпълнение на поставените задачи“. Само че това лято ще се запомни с несвършената работа и трагичните резултати в Агенцията по вписванията. Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева предпочете да се дистанцира от неудобния сюжет. Пресцентърът й отговори на "Сега", че тя не определя и не утвърждава изплащане на суми за допълнителни възнаграждения нито на изпълнителния директор, нито на ръководството на Агенция по вписванията. Министърът единствено определял оценката на директора и съгласувал оценката на зам.-директора. Конкретните правила и методиката за определяне на допълнително възнаграждение за постигнати резултати били описани във Вътрешните правила за заплатите на Агенцията по вписванията.

От агенцията не пожелаха да ги предоставят на "Сега" - мотивът за отказа беше, че трябвало да бъдат поискани по тежката процедура по Закона за достъп до обществена информация. Тя е любима на държавната администрация, за да мотае журналистите с години и да крие информация, която по закон трябва да бъде публична. Това е заобикаляне на закона, защото в него е казано, че органите във властта са длъжни да съобщават информация от обществен интерес и да я публикуват на интернет страниците си, без за нея да се подават заявления. За неизпълнение на това задължение на шефовете на пресцентровете дори може да бъде налагана глоба, посочва Програма "Достъп до информация". 

 

СЕРИАЛ

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена за присвояване и за престъпление по служба на 3 г. затвор, като присъдата е условна заради здравословното й състояние. Тя беше осъдена, защото през 2011 г. си е дала бонус от 48 000 лв. с аргумента, че работила честно и почтено. Раздала и още 5000 лв. на свои подчинени. 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големи опашки се извиха пред Агенцията по вписванията

24.03.2020

3506 1
И в здравната каса се уредили с бонуси - 2.5 млн. лева

01.02.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1290
Цацаров крие информация за бонусите в КПКОНПИ

30.01.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2126 2

Коментари

LAIO

Хубава работа, държавна.

ПероВТ

Ако знаете застрахователните компании какви бонуси раздават, независимо от воя на парламентарните си и медийни лобисти как аха-аха да фалират.

АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН
снимка на АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН

ся ша върнат ли парите?

 и не ми е ясно  кви резултати в  услугите?

нещо норма  ли с а преизпълнили  добили са вода от камък?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Комунизма се завърна. Държавната работа е най-сладка....

 

...а за да заемеш важен пост в държавата...дори и директор на училище да искаш да станеш няма как да стане ако не си член на Партията...

 

...стигнахме дотам откъде тръгнахме...

Sapienti_sat

Това се нарича спираловидно развитие! ?

Както казва Марко Ганчев:

Дум спиро сперо -

по спирала.

Rio

Мда, с една МАЛКА разлика - едно време това бяха кадърни и почтени хора.....

Imko1
снимка на Imko1

Не са прави! И цялата им рода не е права! (имаше един такъв виц...)

rurade
снимка на rurade

Сега ще почнат едни съмнения,едни подозрения...

spanopolski

На фона на мизерните заплатки на служителите там 700 лв бонус не е чудо на чудесата.

маргаритка2

Чудо е, как!

Вместо наказания, уволнения, писмени обяснения и още нещо... Награди .

Apolitichen

става дума за голям провал, а не за успех.

Става дума за "висок отрицателен успех". Нищо по-различно от стимулирането на "висока отрицателна доходност", "висока отрицателна лихва" (бонуси за ЕЦБ)

 

Седем с един...

Бонусите се дават за героичната борба, която този регистър води цели 18 дни със скапалите се дискове! Дори и не подозирате що пот се е ляла докато се купят нови! Чух, че чак японски специалисти били докарали...на гръб! Е, не заслужават ли да получат някой лев за подобен титаничен труд?

Sapienti_sat

Прави са хората! И аз съм забелязал, че колкото по-малко работят, толкова по-добре!

По ленински: "Колкто по-зле, толкова по-добре". Е, доколкото знам, той е имал друго предвид, но за случая, мисля, че може да се използва.

генек

Че какво общо има некадърността с парите? Нима някой плаща за умения, за труд, за идеи? Специално за чиновниците синекури говоря...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

РимскотоVIIилиВиАйАй

29 години капитализъм - 29 години грабеж и геноцид!

Хулиган

Защо им търсите кусури?

Нали вече работи?

А най-важното - вече знаят как да го ремонтират...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

ГАМЕНЧЕТО

И реглаж на клапани ако трябва знаят ще му направят

vvatkov

  Кацата с меда като е отхлупена, крадливите твари се възползват.

Devil

Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от НОИ - това кърти. Само заради него трябва да се разстрелят, и съдии и прокурори също - и те икономисват. Каква стойност дават на обществото обаче някой пита ли ги? Иначе по заплати и по отпуски са на първо място.

Rio

 Сигурно има такива, които работят съвестно. По-важното е, че Цецка не е отговорна, от нея нищо не зависи, милата ....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×