Медия без
политическа реклама

1200 души са арестувани в Русия за протести срещу мобилизацията

След речта на Путин руснаците изкупиха полетите за чужбина

21 Септ. 2022Обновена
Туитър

Часове след обръщението на президента Владимир Путин за частична мобилизация на хора за войната в Украйна, започнаха протести срещу решението му. Започнаха и арестите, като по данни на правозащитна организация "ОВД-Инфо", занимаваща се с наблюдение на протести, до момента са задържани 1200 човека в 38 града. Най-много хора - 490, са били задържани във втория по големи руски град - Санкт Петербург, пише "ОВД-Инфо" на сайта си. Следва столицата Москва, с 424 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 40 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, в Челябинск - 20, а в Красноярск - 19.

Първите протести стартираха в градове в Сибир и Далечния Изток. Те носеха плакати с надписи "Нашите мъже, бащи и братя не искат да убиват други мъже и бащи." "Не на войната! Не на мобилизацията!".

В град Томск, в Западен Сибир, пък хора започнаха да се събират на площада, за да протестират срещу обявената мобилизация и веднага се появиха полицаи, които разпръснаха събралите се. 

Реакцията на органите на органите на еда бе по централните площади и улици на по-големите градове да се разположат отряди на полицията. Някои улици бяха затворени за преминаване. С високоговорители хората бяха предупреждавани, че за нерегламентирани събирания и протести ще носят съответната наказателна отговорност.

Най-много хора са били задържани в столицата Москва - 337. Следва вторият по големина руски град - Санкт Петербург, с 301 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 45 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, а в Красноярск - 19.

В Екатеринбург арестуваните са вече 45-има:
 

Привечер по-масови станаха протестите в Москва и Санкт Петербург, където се стигна и до употреба на сила от полицаите. Там и арестуваните вече са най-много от всички градове, в  които хора излязоха по улиците в знак на несъгласие с мобилизацията. 

БИЛЕТИТЕ ЗА ВСИЧКИ ПОЛЕТИ ЗА ЧУЖБИНА БЯХА ИЗКУПЕНИ  

На практика всички полети от Русия до налични чуждестранни дестинации бяха разпродадени  днес в рамките на часове, след като президентът Владимир Путин обяви "частична" мобилизация на 25-те милиона резервисти в страната.

Полетите от Москва до столиците на Грузия, Турция и Армения - които не изискват визи за руснаци - за 21 септември се изчерпаха минути след съобщението на Путин, пише водещият руски уебсайт за планиране на пътувания aviasales.ru.

До обяд московско време директните полети от Москва до Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Киргизстан също спряха да се показват на уебсайта.

Заради слухове за затваряне на граници, Руските железници и водещата авиокомпания Аерофлот заявиха, че "все още" не са получили нареждане да забранят на мъже на възраст от 18 до 65 г. да купуват билети. Канал в Telegram, който събира мнения на руски пътници за преминаване на границата, обаче обяви, че е получил изолирани разкази за граничари, които връщат мъже на възраст за военна служба.

"Как да напусна Русия?" пък е най-задаваният въпрос в търсачката на Google за вторник вечерта, когато първоначално беше планирана речта на Путин, преди да бъде отложена за сряда сутринта.

Съобщението на Путин също така изпрати руския фондов пазар до най-ниските му нива, откакто той нареди на войските да нахлуят в Украйна на 24 февруари.

Още по темата