Медия без
политическа реклама

3500 полицаи охраняват папата при посещението му в Гърция

04 Дек. 2021Обновена
EPA/BGNES
Папа Франциск отслужи вчера света литургия в Кипър

Папа Франциск пристигна днес на тридневно посещение в Гърция, след визитата си в Кипър, предадоха световните агенции.

Над 3500 полицаи ще следят за сигурността в Атина по време на визитата на папа Франциск. Полицията  забрани митингите и други масови събирания на хора в редица райони на гръцката столица. За днес в центъра на Атина бяха планирани два протеста срещу задължителната ваксинация.

Утре след обяд в Двореца на музиката в Атина ще бъде отслужена божествена литургия с ограничен брой посетители поради строгите епидемични мерки. Въпреки строгите противоепидемични мерки голям брой католици от съседните балкански страни пристигнаха в гръцката столица, за да посрещнат духовния водач. Акредитирани са 200 журналисти.

Планира се днес папа Франциск да се срещне с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис, както и с Атинския архиепископ Йероним. Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието, което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина. Визитата му в Гърция е по покана на държавния глава Катерина Сакеларопулу.

В неделя папата ще замине за о-в Лесбос, където ще посети център за прием на бежанци и мигранти. През 2016 г., в началото на мигрантската криза, папа Франциск също посети центъра за бежанци на гръцкия остров.

Пресслужбата на гръцкия президент съобщи, че президентът Катерина Сакеларопулу и гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис ще съпровождат папа Франциск по време на визитата му на о-в Лесбос. Вечерта папата ще се върне в Атина.

В понеделник той ще се срещне с председателя на гръцкия парламент Константинос Тасулас, а по-късно ще посети училище в Атина.

Това е второто посещение в Гърция на главата на Римокатолическата църква, първо бе през 2011 година от папа Йоан Павел II, което бе първото посещение на папата в Атина след разкола между католическата и православната църкви през 1054 г. Франциск се стреми да подобри исторически трудни отношения с Православната църква, като същевременно подчертава тежкото положение на хилядите бежанци и търсещи убежище в Гърция. 

Още по темата