Quantcast
В Афганистан - улични взривове и слухове за смърт в Ал Кайда | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

В Афганистан - улични взривове и слухове за смърт в Ал Кайда

Събитията се случват във важен преговорен момент
563
 БГНЕС
Ситуацията по улиците на Кабул е екстремна.

Важни събития се случват в Афганистан. В ход са ключови преговори за мир в страната, но успоредно с тях столицата Кабул бе разтърсена от експлозии. А и се появиха непотвърдени информации за естествена смърт на лидера на Ал-Кайда Айман ал-Зауахири.

Взривовете в събота разтърсиха централната част на Кабул в събота. Избухнана и няколко ракети, включително до силно укрепената Зелена зона, където се намират много посолства и международни фирми. Засега няма съобщения за жертви, но експлозиите са се случили в гъсто населени части. Никоя група досега не е поела  отговорността за атаките, които идват на фона на вълна от насилие. През последните шест месеца в Афганистан бяха извършени 53 самоубийствени атаки и 1250 експлозии, при които загинаха 1210 цивилни, а 2500 души бяха ранени.Талибаните бяха обещали да не атакуват градски райони съгласно условията на американска сделка за изтегляне, но администрацията в Кабул обвини бунтовниците или техните симпатизанти за други скорошни атаки в столицата.

Прегововорите между талибаните и афганистанското правителство започнаха в Доха през септември. Напредъкът беше бавен, но в петък официални представители заявиха пред "Франс прес", че през следващите дни се очаква да бъде обявен пробив. Пак в петък държавният департамент на САЩ съобщи, че Майк Помпео ще се срещне с преговарящи и от двете страни. По-рано тази седмица Пентагонът заяви, че скоро ще изтегли около 2000 войници от Афганистан.

 

СЛУХОВЕ

Айман ал-Зауахири е починал от естествена смърт в Афганистан, съобщават афганистанските и пакистанските медии, предаде ABNA, цитирана от нашата БГНЕС. Информацията няма потвърждение. Според доклад на ООН за дейността на терористични групи от цял свят, публикуван миналия юли, Ал-Кайда е действала тайно в 12 афганистански провинции и нейният лидер Ал-Зауахири остава със седалище в Афганистан. Общия брой на членовете на Ал-Кайда в Афганистан се изчислява на 400 - 600 души.

Още

НАТО започва да се изтегля от Афганистан от 1 май

15.04.2021

568
Талибаните: "Ние спечелихме войната, Америка я загуби"

15.04.2021

2383
САЩ отлагат пълното изтегляне от Афганистан за 11 септември

13.04.2021

543