Quantcast
Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще строят реактор | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще строят реактор

1 821
 БГНЕС
Бил Гейтс и Уорън Бъфет

Енергийните компании на Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще построят в щата Уайоминг ядрен реактор с бързи неутрони, предаде БГНЕС. Той що работи с бързи неутрони с натриев охладител. Проектът е бил представен вчера по време на пресконференция в град Шайен. В осъществяването му ще участват компаниите TerraPower на Бил Гейтс и PacifiCorp на Уорън Бъфет.

''Смятаме, че технологията Natrium (създаване на реактори с бързи неутрони) ще промени радикално правилата на играта в енергийния сектор'', каза Гейтс.

По думите на губернатора на щата Уайоминг, това е най-бързият и екологично чист път към постигане на отрицателно ниво на въглеродни емисии: ''Ядрената енергетика, без съмнение, е част от моята обща стратегия в областта на енергийното осигуряване на щата'', каза той.

Очаква се в края на годината да бъде обявено точното местоположение на на демонстрационното съоръжение на новия реактор.

Бъдещият реактор, който се очаква да достигне сумата от 1 млрд. долара, ще може да генерира до 500 MВт електроенергия в пика на търсенето. По предварителни разчети, за строителството на демонстрационното съоръжение ще са необходими 7 години.

Малките реактори с бързи неутрони използват по-обогатено гориво от това на традиционните ядрени реактори. Тази технология се смята за екологично по-чиста. В същото време такова повишено обогатяване на горивото го прави много ''привлекателно'' за бойци и терористи, които се стремят да създадат ядрено оръжие, предупреждават експертите. 

Още

Бил Гейтс се отказва от богатството си

15.07.2022

10236
НАСА иска да построи ядрени реактори на Луната

03.07.2022

880
Бил Гейтс: Трябва да сме готови за пандемии и атаки с био оръжие

05.11.2021

6846