Quantcast
Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще строят реактор | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще строят реактор

1 813
 БГНЕС
Бил Гейтс и Уорън Бъфет

Енергийните компании на Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще построят в щата Уайоминг ядрен реактор с бързи неутрони, предаде БГНЕС. Той що работи с бързи неутрони с натриев охладител. Проектът е бил представен вчера по време на пресконференция в град Шайен. В осъществяването му ще участват компаниите TerraPower на Бил Гейтс и PacifiCorp на Уорън Бъфет.

''Смятаме, че технологията Natrium (създаване на реактори с бързи неутрони) ще промени радикално правилата на играта в енергийния сектор'', каза Гейтс.

По думите на губернатора на щата Уайоминг, това е най-бързият и екологично чист път към постигане на отрицателно ниво на въглеродни емисии: ''Ядрената енергетика, без съмнение, е част от моята обща стратегия в областта на енергийното осигуряване на щата'', каза той.

Очаква се в края на годината да бъде обявено точното местоположение на на демонстрационното съоръжение на новия реактор.

Бъдещият реактор, който се очаква да достигне сумата от 1 млрд. долара, ще може да генерира до 500 MВт електроенергия в пика на търсенето. По предварителни разчети, за строителството на демонстрационното съоръжение ще са необходими 7 години.

Малките реактори с бързи неутрони използват по-обогатено гориво от това на традиционните ядрени реактори. Тази технология се смята за екологично по-чиста. В същото време такова повишено обогатяване на горивото го прави много ''привлекателно'' за бойци и терористи, които се стремят да създадат ядрено оръжие, предупреждават експертите. 

Още

Бил Гейтс: Трябва да сме готови за пандемии и атаки с био оръжие

05.11.2021

6793
Бил и Мелинда Гейтс 5 часа се караха в Комисията "Манолова"
Бил Гейтс и съпругата му обявиха, че се развеждат

04.05.2021

Обновена

3821