Quantcast
Британски кораби ще навлязат в Южнокитайско море | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Британски кораби ще навлязат в Южнокитайско море

3 686
 БГНЕС
Британският линеен кораб ''Уелският принц''.

През август кораби от ударната група самолетоносачи на ВМС на Великобритания ще навлязат в Южнокитайско море, независимо от възможната реакция на Китай, съобщи в интервю за The Times министърът на отбраната Бен Уолъс, предаде БГНЕС.

''Не е тайна, че Китай ще организира съпровождане на корабите, които ще преминат през международни води по напълно законен маршрут, и ще ги заплашва. Ние уважаваме Китай и се надяваме, че Китай също ни уважава'', заяви Уолъс. Той подчерта, че британските кораби ще следват маршрут, съобразен с нормите на международното право.

Министърът отказа да отговори дали се планира преминаване през 12-милната зона около островите, които Китай смята за свои. Той отбеляза, че защитата на свободното корабоплаване в международни води е задължение на Обединеното кралство.

Напрежението в Южнокитайско море продължава няколко години поради претенциите на редица страни в региона към архипелага Спратли и съседните Парацелски острови. Освен стратегическото си местоположение на кръстопътя на Индийския и Тихия океан, островите са особено важни поради факта, че, според експертни оценки, в техния шелф има значителни запаси от нефт и минерали.

Въпреки че Виетнам и Китай са основните участници в спора за собствеността върху тези територии, Бруней, Малайзия, Тайван и Филипините също заявяват частични или пълни претенции към островите и водите около тях. На 12 юли Министерството на отбраната на КНР изрази протест от САЩ във връзка с "инвазията на американския миноносец "Бенфолд” в териториалните води на Китай близо до Парацелските острови. 

Още

САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

16.09.2021

498
Борис Джонсън започна мащабни промени в кабинета

15.09.2021

942
Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

12.09.2021

312