Quantcast
Броят на жертвите на коронавируса в Китай e над 3000 | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Броят на жертвите на коронавируса в Китай e над 3000

Първи случаи на поразяване на нервната система и на предаване на вируса от човек на животно
Обновена
714
 Pixabay

Китай отчете още 31 смъртни случая от епидемията от новия коронавирус, като общият брой починали в страната достигна 3012. Броят на новите инфекции леко се увеличава, съобщава БГНЕС.

Повечето от смъртните случаи - 2 305 - и случаи са регистрирани в Ухан, който от края на януари е в безпрецедентна изолация, заедно с останалата част на Хубей. Но изглежда, че карантината и другите ограничения за пътуване в цялата страна дават резултат, като официалните данни показват като цяло постоянен спад на новите случаи през последните седмици.

Националната здравна комисия също отчете 139 нови случая в четвъртък, малко повече спрямо 119 предишния ден, повишавайки общия брой на потвърдените инфекции до 80 409. Само пет от новите случаи са били извън Хубей.

Сега Китай вече се притеснява от вноса на случаи от чужбина, тъй като вирусът след като се зароди в Ухан, се разпространи в около 80 страни, заразявайки повече от 10 000 и убивайки повече от 200 в чужбина.

Лекарите в инфекциозната болница "Дитан" в Пекин за пръв път в света регистрираха поражение на нервната система, предизвикано от новия коронавирус. 56-годишен болен мъж е бил диагностициран с енцефалит, предава в същото време ТАСС. От медицинското учреждение обявили, че на 25 февруари са изписали пациент, който е бил излекуван едновременно от пневмония и енцефалит, предизвикани от новия коронавирус SARS-CoV-2. Лечението е било проведено от завеждащия отделението по интензивна терапия на болницата "Дитан" Лю Цзин. Лекарят обърна внимание на факта, че болният е бил с разстройство на съзнанието и че вече трябва да се вземе предвид способността на коронавируса да поразява и нервната система.

Експертите от Хонконг са стигнали до единодушно мнение, че заразяването на домашно куче с COVID-19 в Хонконг най-вероятно е случай на предаване на вируса от човек на животно, според уебсайта на правителството на Хонконг, цитиран от РИА Новости и Агенция Фокус. В края на февруари станало известно, че кучето на пациент, инфектиран с нов коронавирус, е поставено под карантина в Хонконг, след като тестът за COVID-19 разкри признаци на инфекция в тялото на животното. В този случай домашният любимец нямаше симптоми на заболяването, обаче кучето беше поставено под карантина.

"Представител на Министерството на земеделието, рибарството и опазването на природата заяви днес (4 март), че тестовете на кучето за COVID-19 са били слабоположителни няколко пъти, което означава ниско ниво на вирусна инфекция. Експерти от Хонконгския университет единодушно се съгласиха, че резултатите от теста свидетелстват, че кучето има ниско ниво на инфекция с вируса и това най-вероятно е случай на предаване на вируса от човек на животно “, се казва в изявлението.

Съобщава се, че в момента кучето няма никакви симптоми на заболяването, свързано със COVID-19, животното е поставено под карантина в пристанището на Хонконг, домашният любимец ще бъде върнат на собственика само след като тестовете му са отрицателни.

Още

САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

16.09.2021

498
Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

12.09.2021

312
Китай забрани показването на „женчовци“ по телевизията

03.09.2021

4063