Quantcast
„Даунинг стрийт“ се извини за партита по време на национален траур | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

„Даунинг стрийт“ се извини за партита по време на национален траур

702
 БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън е подложен на силен натиск да напусне поста, след като стана ясно, че е присъствал на събиране в градината на ''Даунинг стрийт'' на 20 май 2020 г.

''Даунинг стрийт'' 10 се извини на кралица Елизабет II за организирането две партита, които са се провели в навечерието на погребението на принц Филип миналата година, предава в. ''Гаридън''. По-рано ''Дейли Телеграф'' съобщи, че на 16 април са били организирани две събития по повод напускането на бившия директор на комуникациите Джеймс Слак, който станал зам.-главен редактор на в. "Сън",  и правителствен фотограф, като празненствата са продължили до ранните часове. Премиерът Борис Джонсън не е присъствал на тези събирания, тъй като е бил в резиденцията си Чекърс.

Потвърждавайки извинението към Бъкингамския дворец, говорителят на премиера каза: ''Дълбоко е съжалението, че това се случи по време на национален траур и ''Даунинг стрийт'' 10 се извинява на двореца за това''. Той отказа да каже дали Джонсън ще се извини лично на кралицата при следващата си частна аудиенция с нея.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър каза, че Борис Джонсън е опозорил поста на министър-председател, както и че ''извинението не е единственото нещо, което премиерът трябва да предложи на двореца. Борис Джонсън трябва да направи достойното нещо и да подаде оставка''.

Джонсън е подложен на силен натиск да напусне поста, след като стана ясно, че е присъствал на събиране в градината на ''Даунинг стрийт'' на 20 май 2020 г., макар самият той да твърди, че това е било ''работно събитие''. Тогава правителството беше наложило строг локдаун и на хората бе разрешено да се срещат само с още един човек извън домакинството си, а училищата, заведенията и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, бяха затворени. Според Би Би Си, през ноември и декември 2020 г. на ''Даунинг стрийт'' са се организирали 9 събирания, докато много британци не успяха да празнуват Коледа и Нова година със семействата си заради строгите ограничения.

 

Още

Франция отчита смайващо половин милион заразени на ден

19.01.2022

Обновена

10043
Цацаров иска от Гешев да го провери

17.01.2022

Обновена

4279
Цацаров прави прощално парти в ЦУМ