Quantcast
Дни преди втория импийчмънт Тръмп остана без ключови адвокати | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Дни преди втория импийчмънт Тръмп остана без ключови адвокати

Обновена
2 527
 ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп продължава да твърди, че той е истинският победител на изборите, и то с голяма разлика.

Двама ключови адвокати от екипа, който трябваше да защитава  бившия президент Тръмп по втория му импийчмънт, са напуснали малко повече от седмица, преди процесът, който започва на 8 февруари, съобщи Си Ен Ен. И двамата бяха наети седмица по-рано. Според запознати това става заради несъгласие относно правната стратегия на защитата.

Това е драматично развитие на събитията преди процеса срещу Тръмп в американския Сенат. Така при положение, че някои юридически справки трябва да бъдат направени следващата седмица, а процесът е само дни по-късно, Тръмп, който продължава да настоява, че е загубил изборите заради масови измами, изведнъж се оказа без юридическо представителство.

Бъч Бауърс и Дебора Барбие, двамата адвокати от Южна Каролина, вече не са част от екипа, който ще защитава Тръмп, заяви Джейсън Милър, политически съветник на Тръмп. Като водещ адвокат Бауърс беше специалистът, събрал екипа. Юристът Джош Хауърд  също вече не представлява бившия президент.

Един източник описва тяхното напускане като по "взаимно съгласие" заради различни мнения относно защитната стратегия. Друг източник заяви, че двама бивши федерални прокурори Грег Харис и Джони Гасер, също вече не са част от адвокатите на Тръмп.

Тази седмица Алберт Уоткинс, адвокат на Джейкъб Чансли - Шаманът на QAnon, с боядисаното лице и рогатата шапка, срещу когото са повдигнати множество обвинения за щурма на Капитолия от 6 януари, предложи клиентът му да даде показания. Уоткинс разкри, че Чансли, който се представя и като Джейк Анджели, вярва, че Тръмп го е предал, като е отхвърлил  молбата му за помилване.

Кой сега ще поеме защитата на бившия президент е неизвестно.

Камарата на представителите на САЩ гласува за импийчмънт на Тръмп на 13 януари по обвинения в подбудителство към безредици с 232 гласа „за“ и 197 „против“. Председателят на камарата на САЩ Нанси Пелоси подписа акта за импийчмънт срещу Тръмп, сега Сенатът трябва да разгледа този въпрос.

Сенатът обмисля импийчмънт със задна дата - след напускането на президента от поста. Ако Тръмп бъде осъден, Сенатът може да проведе отделно гласуване дали да му забрани повторното заемане на публична длъжност. Няма консенсус сред експертите по основния закон относно това дали импийчмънтът със задна дата е конституционен, съдилищата никога не са разглеждали този въпрос. Така сенаторите поеха върху себе си решението на този въпрос. Стратегията на републиканците в Сената ще е, че не може да са импийчва недействащ президент.

Още

Тръмп: Ние не правим нови партии

28.02.2021

1327
Тръмп се връща на сцената

21.02.2021

15601
Опитът за импийчмънт на Тръмп не мина през Сената

13.02.2021

Обновена

7114