Quantcast
Доналд Тръмп: Хитлер е направил и добри неща | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Доналд Тръмп: Хитлер е направил и добри неща

1 986
 EПА/БГНЕС

По време на посещение в Европа по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, Доналд Тръмп се обърнал към тогавашния началник на кабинета Джон Кели с думите: ''Хитлер е направил и много добри неща!''

Коментарът на бившия президент на САЩ по време на пътуването през 2018 г., който е смаял Кели, е поместен в нова книга на журналиста от в. "Уолстрийт Джърнъл" Майкъл Бендер, озаглавена ''Ние спечелихме изборите: Историята за това как Тръмп загуби'', предава в. ''Гаридън''. В книгата са поместени и разкрития за бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани и Иванка Тръмп.

Случката със скандалното изказване на Тръмп станала по време на импровизиран урок по история, в който Кели ''е напомнил на президента кои държави на чия страна са били по време на конфликта'' и му припомнил събитията от двете световни войни, и зверствата на Хитлер.

Бендер казва, че бившият президент на САЩ отрича да е направил коментара за Хитлер, но според неназовани източници Кели ''е казал на президента, че е сгрешил, но Тръмп е бил непримирим'', подчертавайки икономическото възстановяване на Германия при Хитлер през 30-те години. Кели обаче отвърнал, че ''за германския народ би било по-добре да живее в бедност, отколкото да бъде подложен на нацисткия геноцид''. Бендер добавя, че бившият шеф на кабинета е казал на Тръмп, че дори ако твърдението му за германската икономика при нацистите след 1933 г. е вярно, то все пак ''не трябва да се изказват мнения, подкрепящи Адолф Хитлер''.

Джон Кели напуска Белия дом в началото на 2019 г. Оттогава той се изказва критично за Тръмп и споделя, че президентът, на когото е служил, е ''най-дефектният човек'', когото в срещал в живота си.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, Джон Кели

Още

Тръмп бори Фейсбук и Туитър със собствена социална мрежа

21.10.2021

469
Доналд Тръмп заведе дело срещу племенницата си и New York Times

23.09.2021

404
Тръмп: Демократите ще унищожат САЩ напълно след три години

17.09.2021

1558