Quantcast
Джо Байдън иска промени в изборните закони на САЩ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Джо Байдън иска промени в изборните закони на САЩ

1 168
 БГНЕС
Президнетът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за историческа промяна в правилата на Сената, стремейки се да преработи избирателните закони в страната, предаде БГНЕС.

В пламенна реч той заяви, че подкрепя промени, които биха позволили неговите реформи в областта на гласуването да бъдат приети без подкрепата на опозиционните републиканци.

Опасенията на двама сенатори от неговата партия възпрепятстват плановете му, а нито един републиканец не ги е подкрепил. Понастоящем за приемането на повечето закони в Сената е необходимо мнозинство от 60%. И тъй като горната камара на Конгреса е разделена 50 на 50 между двете партии, почти сигурно е, че мащабните законопроекти на  Байдън за изборите няма да бъдат приети, освен ако това правило не бъде променено. Според анализатори подобна промяна е малко вероятна, тъй като за нея ще е необходима подкрепата на всички демократи в Сената, както и решаващият глас на вицепрезидента.

Законопроектите - Законът за свободата на гласуване и Законът за напредъка на избирателните права на Джон Люис - бяха приети от долната камара на парламента, Камарата на представителите миналата година. Първият от тях ще въведе стандартизирани, общонационални правила за гласуване, за разлика от сегашната мозайка от правила, които се прилагат в отделните щати. Законът на Джон Люис ще изисква от някои щати да получават разрешение от правителството за всяка промяна в изборните правила.

Байдън заяви, че стремежът за приемане на изборното законодателство е "битка за душата на Америка", като добави, че правилото за 60 гласа - известно като "филибастър" - е превърнало Сената в "черупка на предишното му аз".

Още

Западът дава на Украйна ракети "Харпун" срещу руската морска блокада

20.05.2022

3489
Сенатът одобри помощ от $40 млрд. за Украйна

19.05.2022

1010
Военните лидери на САЩ и Русия са обсъдили ситуацията в Украйна

19.05.2022

Обновена

5836